Viimased poolteist kuud on karjääris nähtavus olnud Eesti mõistes uskumatud 10-15 meetrit. Mis selle põhjuseks on, keegi päris täpselt ei tea. "Ma olen 12 aastat sukeldunud, aga sellist nähtavust pole Rummu karjääris selle aja jooksul veel olnud. Üheks põhjuseks võib olla, et sel aastal pole Rummus kaevandatud paasi," arvab Eesti sukeldujate klubi instruktor Terje Meos.

Igal juhul meelitab helesinise laguunina tuntust koguv järv veel suve lõpulgi kohale rahvamasse. Instruktorid sõidavad õpilastega karjääri võimalusi ära kasutama kogu Eestist. Meos räägib, et kohale see pärssivalt ei mõju, küll aga nähtavusele. "Kuna palju käiakse õpilastega, kellel veel kogemust ei ole, siis ujutakse põhi üles, mistõttu nähtavus ka väheneb," räägib ta.

Olukorda päästab see, et õpilastega käiakse karjääriosas, kus tegelikult midagi vaadata ei ole. Samuti soosivad karjääri tuuled, mis takistavad sodi kandumist ilusa osa peale ja taastavad nähtavuse kiiresti. "See osa, kus saab sukeldumistegevust arendada ja ka pilte vee all teha, jääb praegu täiesti puhtaks," räägib Meos.

Muide, sukeldudes võib näha ka veealust Murru vanglat. Fotosid vaata siit.

Loe pikemalt Harju Elust, muuhulgas seda, mida saab karjääris teha talvel.