"Teadete arv näitab seda, et meid usaldatakse," on menetlusteenistuse käivitaja Marek Ranne seitsme kuu tulemustega rahul. Tema hinnangul on teenistus oma eesmärgi täitnud - päeval eri omavalitsustes liikuvad patrullid ning reageerimine teadetele on inimestele näidanud, et menetlusteenistus töötab ning nendega tasub ühendust võtta. Kokku patrullib teenistus päevas keskmiselt 5,5 tundi ja teeb seda tööpäevade lõikes graafikujärgselt igas omavalitsuses, kes teenistusega liitunud on.

Ranne kinnitusel on neil hea koostöö ka teiste korrakaitseorganitega. Näiteks keskkonnainspektsiooniga, kes edastab neile oma lühinumbrile tulnud teated rikkumiste kohta, mis on menetlusteenistuse vastutusvaldkonnas. Samamoodi ei saada menetlusteenistus tagasi inimesi avaldustega, mis on hoopis inspektsiooni või politsei vastutusala, vaid võtab avaldused vastu ning suunab need ise edasi, olgu siis omavalitsusele, politseile või keskkonnainspektsioonile.

Illuka vallavanema Oleg Kuznetsovi sõnul on nad üldkokkuvõttes teenistuse loomisega rahul. Ainus põhjus rahulolematuseks oli menetlusteenistuse kollektiivpuhkus suvel, kui Illuka vallal on nende abi vaja rohkem kui muudel aastaaegadel. Nii näiteks on Kuremäel suviti probleemiks parkimine, mis takistab busside liikumist, aga ka puhkajad Kurtna järvistus. "Kuid see on kindlasti lahendatav probleem ning järgmisel suvel loodetavasti sellist olukorda ei teki," lisab ta.

Ka Vaivara Vallavolikogu esimees, menetlusteenistuse ellukutsuja Veikko Luhalaid arvab, et nö „sissetöötamisperioodiga" võib üldjoontes rahule jääda. „Menetlusteenistuse näol on ju tegemist Eestis ainulaadse omavalitsuste koostööprojektiga, mida luues kogemusi üle võtta ei olnud. Tänaseks on meil selged ka kitsaskohad, millega tuleb tegeleda nii ise, kui ka seadusandja tasemel. Selles suhtes on meil juba välja töötatud ka omapoolsed ettepanekud vastava valdkonna ministeeriumidele.

Rahulolu poolelt võib kõigepealt välja tuua osalevate omavalitsuste koostöövõime selle projektiga seoses. Siinkohal minu tänud kõigile neljale partnerile! Loomulikult on oluline ka elanikkonna poolt saadud positiivne vastukaja," ütleb Luhalaid.

Menetlusteenistusega liitumise vastu on huvi tundnu ka teised omavalitsused, kuid selle teeb keeruliseks asjaolu, et ühe omavalitsuse liitumine tähendaks praegusele kahele inimesele lisaks uue töötaja palkamist. "See tähendab, et Narva-Jõesuu, kes tunneb meiega liitumise vastu huvi, peaks leidma endale teise omavalitsuse paariliseks, et tööle võetava inimese palgakulud saaksid kaetud nii, et see ei tooks omavalitsusele kaasa liiga suuri kulutusi," ütleb Ranne. Tema sõnul suudaksid nad hallata tervet maakonda, kui korrakaitseametnikke juurde palgata. "Aga igal juhul oleme valmis teenust ka teistele omavalistustele pakkuma," lisab ta.

Kuna sellist omavalitsuste ülest korrakaitseüksust Eestis mujal veel ei ole, on selle töökorralduse vastu huvi tuntud ka väljastpoolt Ida-Viru maakonna piire. Möödunud aasta novembris külastasid menetlusteenistuse tegevusega tutvumise eesmärgil Ida-Virumaad Pärnumaa Omavalitsuste Liit koos Pärnumaa omavalitsuste juhtidega, tänavu septembris käisid kogemusi saamas Võrumaa omavalitsuste juhid.