Kalssoni kohta on öeldud, et parajalt paks mees oma parimates aastates. Tüsedusega sa just eriti ei hiilga, järelikult oled sina parajalt pikk mees oma parimates aastates. Või mis sa arvad? Missugused on sinu jaoks olnud parimad aastad?

Minu nooruspõlve ansambel Fix laulis: parim päev sul veel on ees... Tagasi vaadates on kõik olnud hästi. Lapsepõlv möödus mul Saaremaal kadakate vahel, koolis olin tubli laps. Enamik klasse lõpetasin kiituskirjaga. Keskkoolis muidugi enam mitte.

Siis tulid muud huvid, õppisin kitarri mängima. Nimelt elasin ühikas ja seal üks poiss plõnnis kitarri. See tundus lihtne olevat ning me kõik ostsime endale pillid. Eks veini sai ka joodud ja motikaga pidudel käidud, aga õppimisega oli kõik korras.

Meie klassist läksid peaaegu kõik kõrgkoolidesse. Läksin Pedasse (Praegune TLÜ). Mõtlesin, et neli aastat, selle kannatan ära.

Üks valikutest oli ka arstiks õppida, kuid stuudium tundus liig pikk olevat. Tallinnas mängisin Standardi all pilli, nii et stipile oli lisateenistus olemas. Mõned kursavennad käisid Balti jaamas vaguneid laadimas. Minu tegevus oli tunduvalt lõbusam. Suviti käisin EÜE-s, viimase kursuse kevadel kaks nädalat Karakumi kõrbes ja mägedes matkamas.

Pärast ülikooli töötasin neli aastat Läänemaal Ridala 8-kl koolis. Andsin erinevaid aineid, mida aga vaja oli: füüsikat ja tööõpetust, kuid sellele lisaks kehalist kasvatust, matemaatikat, kunsti. Haapsalus kohtusin oma kalli kaasa Annega. Seal sündisid ka meie kaks last Kadri ja Arvo.

Viimased kakskümmend üks aastat asume Sõmerul. Olen leidnud siit endale häid sõpru, töötan piisava koormusega Sõmeru, Lasila ja Rakvere koolis, mängin pilli, lapsed on juba suured: Kadril on ülikool lõpetatud, Arvo ja Hannes õpivad veel. Ma ei saa öelda, millised on minu parimad aastad. Iga asi, mis mind on puudutanud, on olnud mulle vajalik.

Olukorrad ja inimesed, kellega olen kokku puutunud, on teinud minust selle, kes ma praegu olen. Kahetseda pole küll midagi. Arvan, et olen õnnelik inimene.

Nende aastate põhjal, mil mina sind tunnen, võin öelda, et oled hinnatud õpetaja, oskuslik pillimees, nõudlik isa, mõnus reisikaaslane, ilmselt ka hea abikaasa, ... Mida veel?

Kusjuures ma nõustun eelöelduga. Aga veel... suudan asju remontida ja konstruktsioone ehitada.

Millist rolli eelistad, pead raskemaks, südamelähedasemaks?

Kui inimene hakkab mõtlema, et nüüd olen õpetaja rollis ja nüüd keegi teine, siis jääb ta ilmselt haigeks. Mida me siin rollitame. Oledki see, kes sa oled ja koolis tahaksid lapsed näha ka inimest enda ees, mitte õpetajat. Aga tähtsuse järjekorras on pere esikohal.

Kes ei teaks Sõmeru kultusbändi Törts. Kui kaua oled sina sellega seotud? On sul oma lemmiklugu?

See Törts on üks huvitav kooslus. Ma olen ju kogu oma teadliku elu bändides pilli mänginud. Mul lihtsalt jäävad laulusõnad pähe. Kui Sõmerule kolisime, siis läksin segaansamblisse laulma. Ning väljasõidul Hiiumaale - oli jaanipäev 20 aastat tagasi - esines Törtsu kapell ja meie lustlik segaansambel ka. Ja mõni pillimees unustas end õllevinku juurde ja mul oli kitarr kaasas. Nii see läks. Lemmiklugusid ikka on. Mõned meloodilisemad Valgre lood näiteks. Ja Tätte laulud ka.

On ka asju, mida sa ei oska, väldid või isegi kardad?

Pimedas autoga ei sõida ma kiiresti. Kui aga pead silmas erinevaid olukordi, siis pigem ootan neid ja võtan kui võimalust uut kogeda. Viimasel ajal olen teinud erinevaid töötubasid ja kursusi. See on huvitav ja sobib mulle.

Hariduspäeval oli juttu erinevatest väärtustest ja väärtushinnangutest. Millised on sinu väärtushinnangud?

Mulle meeldis Anu Virovere ettekanne. Ta oli lühikest aega meie kursuse juhendaja ja andis teoreetilist füüsikat. Nüüd on ta pigem psühholoog. Tema loengust mõned olulisemad punktid: kõik (õpilased) on arenemisvõimelised, õpiedu ja initsiatiiv tulevad pigem tunnustades, kodu ja pere on väga tähtsad, meis võiks rohkem olla hoolivust, maailm ei ole vaid materiaalne. Ma ei sa öelda, et raha ei ole tähtis, kuid kui see on vaid ainuke eesmärk? Kuhu siis rõõm jääb?

Kust need pärinevad? Koolist, kodust? On sul eeskujusid?

Arvan, et üheselt on raske vastata. Me korjame igalt poolt terakesi. Viimasel ajal saan seltsi ka raamatutest. Aga ilmselt enim on kujundanud mind mu lähedased.

Kui sündis esimene laps, siis sain aru, et ei vastuta vaid enda eest. Olen pärit kristlikust kodust, mul on kolm venda ja kaks õde ja me kõik saame omavahel hästi läbi.

Millised on sinu põhimõtted isaks olemisel?

Püüan olla mõistev ja toetav. Iseasi, kas nii ka alati välja tuleb. Kindlasti hoolin lastest väga ja soovin, et neil hästi läheks. Kui lapsed olid veel väikesed, siis sõitsime rattaga nii, et kaks olid pakiraamil ja üks ees istmel. Nii läksime Kaarli lauta lehmi vaatama.

Missugune on hea õpetaja?

Üldises plaanis on kõik õpetajad head. Mõnel tuleb lihtsalt paremini välja. Eakas kolleeg ütles kunagi: "Õpetajatöö on ju väga lihtne. Tuleb lihtsalt lapsed tööle panna." Tööõhkkonna loomine on juba meisterlikkuse küsimus. Kui see kuidagi ei õnnestu, on lugu ikka vilets. Ma nimetan seda häälestamiseks.

Mille poolest oled sina hea õpetaja?

Umbes kaheksa aastat tagasi tundsin, et olen koolitööst tüdinud. Tulin ära. Tegin omal käel paar aastat erinevaid ehitus-remonditöid, tasu oli päris hea. Ja kui siis distantsi pealt vaatasin, tundus õpetajatöö palju mõtestatum. Praegu ei kipu ma kuhugi. Mulle meeldib see, mida ma teen.

Missugune on tänapäeva koolilaps?

Õpilased on erinevad. Enamikul on ikka sära silmis. Võibolla arvutimaailm on teinud lapsed kärsitumaks. Näiteks meisterdamise puhul ei suudeta esemeid piisavalt viimistleda. Aga taiplikkust ja erksust ikka on.

Sõmeru kool alustas 3. septembril. Oled sa uueks kooliaastaks valmis?

Loomulikult.

Kuidas ja kus puhkasid?

Mu suvi oli tegus. Juulis olin Viroonia kooriga Portugalis festivalil. Loomulikult liikusime ka palju ringi. Nädala veetsin Saaremaal. Sõmeru koolis oli kaks kandlemeisterdamise kursust. Saime kooli keraamikaahju ning nüüd kestab koolis savi- ja klaasikursus. Meil on oma aed. Ja pilli mängime ka. Ma ei suudaks päevi rannas vedeleda.

Millest unistad?

Mõttes on järgmiseks suveks istuda lennukisse ning maanduda mingis Itaalia linnas. Näiteks Veneetsias. Ja eks siis paistab, mis edasi saab.

Mida sooviksid Sõmeru valla koolilastele? Õpetajatele? Kolleegidele? Lapsevanematele?

Ilusat kooliaasta algust. Ilusat kooliaasta algust sullegi, Toivo! Lisaks veel ka palju õnne sünnipäevaks, sest 7. septembril jõudsid sa poolesajanda verstapostini. Hea, et sa meil olemas oled. Ja kui lõpetada lauluga, võiks see kõlada törtsulikult: Sind tervitan, armas hällilaps, Sind tervitan, tuhat korda veel! Sulle kõik lilled õitsku, sulle kõik tähed paistku! Sind tervitan, armas hällilaps!