Taas on meie armsad koolimajad suveunest ärganud. Rõõmu ja naeru jagub igasse klassiruumi. Kõigil on nii palju seletamist - kuis suvi möödus, kus oldud, mis tehtud... Keegi ei malda oodata vahetunni saabumist, kui mõni tähtis mõte on vaja pinginaabrile kohe edastada. Esimesel koolipäeval ema-isa julgustaval toel koolimajja sisenenu peab nüüd iseseisvalt hakkama saama. Kõik tunduvad nii suured olevat, mõni jookseb väga kiiresti ja mõni räägib kõvasti. Aga üheksandikud on kõige pikemad, tähtsamad ja väärikamad.

Nemad tõid ka juntsud esimesele aktusele, kus saalis oli nii palju rahvast, et algul ei leidnud emagi üles. Õpetajad arutavad rangel ilmel tunniplaani, mõni seletab õhinal põnevast turismireisist. Koolielu veereb oma rööbastele, kooliaasta on jälle alanud...

Kuhu küll kõik ehitajad jäid, mis on neist saanud...

Selle laulukese lasin ma kuuldavale, kui juulikuus puhkuse ajal sattusin Uhtna koolisöökla ehitusobjektile.

Kevadise riigihanke võitnud OÜ Estomar alustas töid 11. juunil, kuigi oleks võinud mõni päev varem algust teha.

Lammutustööd kulgesid rahuldavalt, kuid ehitustöödega läks asi keeruliseks. Tundus, et firmal oli veel kümmekond tähtsamat objekti, sest napilt jagus töömehi ja juhtimine objektil oli olematu.

Kui töömehed on teadmiste ja kogemustega, võib objekti juhtimine nõrgem olla. Kui aga pole üht ega teist, siis sünnivadki sellised rumalused nagu Uhtnas. Uste sillused pandi tagurpidi, betooni ja kipsi asemel püüti kasutada ehitusvahtu, santehnilisi töid juhatas abivallavanem. Tellija pidi nõupidamistel tegema nii kõva ja kurja häält, mida vanad müürid polnud enne kuulnud. Alles 24. augustil tunnistas firma juht ja omanik Aivar Kodumäe, et oli oma võimeid üle hinnanud ja kahetses, et ei kuulanud tellija soovitusi. Tähtajad on ületatud, trahvisanktsioonid rakendatud, kuid koolipere ja vald peavad leidma lahenduse, kus ja kuidas lapsi toitlustada. Ei aita ka ehitaja ettepanek tasuta kontserdi korraldamiseks, et firma mainet natukenegi parandada.

Haridusjuht ei tohi olla poliitikute teadmistega

Augustikuus toimunud VIROLi juhatuse koosolekul jahmatas maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja väitega, et Vaeküla kooli pole kunagi õigesti juhatatud ega lapsi õigesti õpetatud. Kool oli hulga aastaid maavalitsuse alluvuses - kus siis need tarkused olid! Ja üldse tulevat lihtsustatud õppekava alusel õppivad lapsed suunata tavakooli, kuigi õpetajatel puudub vastav koolitus selliste laste õpetamiseks.

Tavakoolis oleks õpetaja sunnitud suure osa oma tähelepanust suunama sellistele õpilastele, ülejäänud klass igavleks ja varsti hakkaksid tragimad lapsevanemad oma võsukesi teistesse koolidesse paigutama.

Maavalitsus räägib ministeeriumiga ühte juttu: lapsed tuleb paigutada Vinni ja Näpile, vajadusel ka väljapoole maakonda.

KEK Investiga on sõlmitud ainult 3-aastane leping, kuigi sinna on järjekordselt investeeritud märkimisväärne summa. Paistab, et rumalustel ei ole otsa ega äärt.

Erimeelsuste tõttu haridusosakonna juhatajaga keeldusin osalemast 30. augustil ministeeriumis toimuval nõupidamisel. Millised on järgmised tähtsad otsused, näitab aeg.

Seniks jätkuvat suvesooja ja ilusat algavat sügist!