Algas meie kolmas õppeaasta, mil­le motoks on „Oskan olla looduse sõber". Keskkonnainvesteeringute Keskuse rahastamisel valmib lasteaia õuealale loodus- ja õuesõpperada ning väliklass, saame soetada hulga­liselt loodusõppe vahendeid. Kõik see võimaldab rakendada õuesõpet aastaringselt, andes lastele võimaluse veeta rohkem aega värskes õhus. Pro­jekti raames saavad kõik rühmad kor­raldada oma õppeaasta lõpetamise reisid Eesti põnevatesse ja kaunitesse paikadesse.

Õppeaasta teiseks suunaks on meil muukeelsete laste eesti keele õppe toetamine. Meie 74 lasteaias käivast lapsest on 15 muu- või kakskeelsest perest last. Et paremini toetada nende laste eesti keele õpet ja tagada hakka­masaamine eesti koolis, omandavad õpetajad ning muukeelsete laste va­nemad teadmisi eesti keele õpetamise metoodikast. Integratsiooni Sihtasu­tuse rahastamisel toimuvad vasta­vasisulised koolitused õpetajatele ja lastevanematele. Külastame Tallinnas Vindi Lasteaeda, kus on tehtud selle­teemalist tööd juba mitmeid aastaid. Jätkuks meie sõprusele Tartu Mõmmi­ku lasteaiaga viime ka sellel aastal läbi ühise sõbrapäeva, mille käigus vene ja eesti lapsed saavad omavahel su­heldes jagada oma rahvuse kultuuri ja traditsioone.

Augusti keskpaigas käisime kogu las­teaia personaliga arenduspäevadel, seekord Kuremaal. Et kõik eeltoodu realiseeruks oli vaja täpsed plaanid paika panna ja vastutajad-korralda­jad kokku leppida. Selleks kulus meil terve esimene päev. Õhtul tutvusime Kuremaaga: Kuremaa lossi peremees rääkis meile, kuidas kunagi heal jär­jel ja suure elanike arvuga Kuremaa püüab täna, kui noored on välja rän­nanud ja tööpuudus suur, elus püsi­da. Külastasime unikaalset Kuremaa tuulikut, mis eurorahadega uhkelt renoveeritud. Teise päeva hommi­kupoolikul arutasime läbi lasteaia töökorraldust puudutavad küsimus­ed ja reeglid. Majandusjuhataja viis läbi töötajate töö- ja tuleohutusalase juhendamise. Lõuna ajal tutvusime Kuremaa Lasteaed-Algkooliga, mis oli väga ilus, puhas ja korras aga mures laste vähesuse pärast. Tagasiteel koju mõtlesime kõik sellele, kui erinevad on meie Eesti piirkonnad: on imetlus­väärne, kuidas kuremaalased võitle­vad oma kauni kodupaiga ellujäämi­se eest.

Soovime kõigile, kes hariduseluga seo­tud, rõõmude- ja kordaminekuterohket alanud õppeaastat!