Kurgjärve sõnul kasvas ettevõte välja Pärnu KEK-i mehhaniseerimisvalitsusest. EKTO asutati pöördelisel ajal - 1992. aasta augustis, kui üsna värskelt oli käibele tulnud Eesti kroon. Kliente jagus Eestisse ja piiri tahagi - just suured ehitustööd Pihkvas olid firma algusaegadel oluliseks püsimajäämise teguriks. Oma praeguse hoone Sauga vallas hankis EKTO 1995. aastal, paar aastat pärast seda osteti osalus firmas Tehnokuller, mille üks tehnoülevaatuspunkt asub samuti Sauga vallas.

Parimatel aegadel on EKTOs töötanud kuni 50 inimest, masu ajal aga tuli teha ellujäämiseks palju raskeid otsuseid, misjärel jäi firmasse vaid 25 töötajat.

Nüüdseks on suuremad raskused ületatud ning Kurgjärve sõnul personali hulk taas kasvamas, ulatudes 40-ni. Aastate jooksul on üpris palju vallaelanikkegi palgal olnud, praegu töötab firmas kuus kohaliku päritoluga meest. Justkui kahekümnenda tegutsemisaasta täitumise puhuks sai värske katte EKTO administratsioonihoone välisfassaad. Kliente koguneb kuus keskeltläbi 80, nende seas on nii eraisikuid kui ettevõtteid.

Kõige pikemad koostöösuhted on ettevõttel firmaga Saint-Gobain Ehitustooted AS, 12 aastat tegeles EKTO savi kaevandamisega (Fibo).

Sauga vallavalitsuse kohta jagub Kurgjärvel vaid häid sõnu, samuti peab ta väga heaks koostööd teiste valla ettevõtetega, tuues esile nimed Nurme Teedeehitus OÜ, Riegler Grupp OÜ, Nurme Turvas AS, Massiner OÜ, Helliston OÜ, AS Laarmann & KO. Samuti on EKTO juba aastaid toetanud valla üritusi ja noorte tegevusi.

Ohtralt välisriikides reisinud mehena toob Kurgjärv võrdluseks välja, et Eestis aetakse võrreldes Lääne-Euroopaga liialt palju asju kabinettides, reaalselt tehakse aga vähe - või hoopiski ülearu, kuna pidevalt tuleb tehtut ümber teha või remontida. Siiski näeb ta muutusi tulemas - tasapisi hakatakse taas väärtustama kutseharidust.

Firmajuhi hädavajalike omadustena toob Kurgjärv ära intuitsiooni ja otsustamisjulguse, samuti oskuse näha „suurt pilti" ehk maailmas toimuvaid protsesse laiemalt ja kaugemale kui aastajagu. Veel peab EKTO juhatuse esimees oluliseks lubaduste täitmist.

Vähetähtis ei ole ka tööpingetest taastumise oskus, Kurgjärv leiab aega nii tennise, rattasõidu kui koorilaulu jaoks.