10.septembril 1992 taastati valla staatus. Kuigi dokumendid olid vormistatud Kõrgessaare valla staatuse taastamiseks, saime esialgu Lauka valla nimetuse. Läks aega veel kuni 28.juunini 1993, kui Riigikogus lõpuks õige nimetusega Kõrgessaare valla taastas.

Kõikide dokumentide, eelkõige valla esimese põhimääruse ja arengukava koostamise taga oli meie hea kolleeg ja sõber Jaak Tursk. Tänutundes meenutame meie hulgast lahkunud Jaak Turska, Olev Valku, Jane Soobi peret, Leida Tõnismaad ja paljusid teisi häid inimesi.

Valla 20.aastane ajalugu on meie inimeste lugu. Valla inimesed on meie suurim rikkus, kõrvuti meie valla imepäraselt kauni loodusega. Iga inimene on suur väärtus, on ta laps, tööinimene või juba eakas. Igaüks annab oma panuse valla igapäevaellu. Iga kodanik väärib tunnustuse ja lugupidamise, kas ta elab külas metsade keskel või valla keskuses.

Paljud pered kaunistavad oma kodusid. Nii tore, kui satud kaugele metsakülla ja korraga märkad hoolitsetud koduõue ja muru on niidetud lausa külateeni välja.

Eriti kaunite kodude pererahvas on kutsutud presidendi vastuvõtule. Ootaks, et külaseltsid ja naabriinimesed oleks märkajate ja tunnustamiseks esitajate hulgas aktiivsemad.

Valla ettevõtlusse on tulnud uusi tegijaid, mitmed neist on vallavolikogu liikmed, kes on iseendale ja teistele tööandjad -Endel Evert ja Siim Rätsep Kalanas, Mati Kiivit Suurerannas, Ivo Mänd on iseendale tööandjaks oma vigursaagimise meisterlikkusega.

Suurepärane, et on ettevõtlikke inimesi, kes tegevad põllumajandusega, nagu Indrek Sammal, Jüri Hiis, Mati Eelma, Valdis Laid, Ado Alliksoo, Kalle Nigul, Linda Kark, Tiina Kattel jt. Mõni aasta tagasi tähistasime talupidajate päeva Mihkli muuseumi õuel, siis oli lüpsilehmapidajaid 50, tänaseks päevaks on oma lehma piim kolmes majapidamises-perekond Korell Kiduspe külas, perekond Laid Paope külas ja Ants Filippov Reigi külas. Staažikatest tegijatest jätkab edukalt Pihla talu Kõpus, keda on tunnustatud 2007. aastal Eesti Maatoidu tiitliga. Tegusad on Randmäe puhketalu, Kalda puhketalu, Lauka saeveski jt.

Valla elanike arv on vähenenud paarisaja inimese võrra. Sellest on väga kahju. Kui aastaid tagasi oli iga mõnekümne kilomeetri tagant kauplus ja postkontor, siis kauplust pole enam Kalanas, Luidjal, Laukal, Kõrgessaares, Kidastes. Postkontorid on suletud. Suletud on Lauka lasteaed, Lauka kauplus-tankla, Kõrgessaare Algkool, lihakombinaat, kalatehas. Aeg on muutunud. Nüüd on teised võimalused ja ettevõtmised. Paljudel tuleb tööd otsida väljaspool valda.