„Teda on Avinurmes üsna tihti näha, tihe koostöö on tema ja valla sotsiaalnõuniku vahel. Paraku just siis, kui midagi juhtub, konstaablit läheduses ei ole," nentis vallavanem.

Avinurme vald on Reisenbuki sõnul riigi keskmisest kindlasti turvalisem koht, kui arvestada ainult kohalikke. Aeg-ajalt aga leiavad siiakanti tee "gastrolöörid" maakonnakeskusest ja selle lähiümbrusest.

„Viimati tegutses siin üks kamp augusti lõpus. Tänu kohalike inimeste tähelepanelikkusele saadi võõraste kahtlaste tegelaste tundemärgid ja praeguseks on mõneks ajaks loodetavasti rahu majas," rääkis vallavanem.

Kohalikud inimesed on politseis pettunud

Raivo Reisenbuk arvab, et probleem on politseisüsteemis. Kui linnades võib kehtiv politseisüsteem olla efektiivne, siis maakohtades peaks tema sõnul piirkonna konstaablil olema oluliselt rohkem õigusi. Muidugi peab konstaabel olema ka hoolikalt valitud inimene.

„Konstaabli õigused on kärbitud minimaalseks. Inimestel pole mõtet isegi talle helistada, vaid ikka valida 110. Kui midagi juhtub, siis ei tule tihtipeale kohale mitte kohalikku elu-olu tundev konstaabel, vaid võõrad. Esiteks - nad saabuvad kohale tihtipeale väga hilja. Teiseks - nende tegevus on olude mittetundmise tõttu hambutu.

Kohalikud inimesed on rääkinud juhtumitest, kus öised kahtlased tegelased on kinni peetud, politsei korrapidajale helistades aga on ainus soovitus nad minema lasta. Seetõttu siinsed inimesed ei kipugi helistama politseisse, kuna ollakse ette pettunud politsei tegevusvõimes, vähemalt siin maapiirkonnas," rääkis Avinurme vallavanem.

Süüdlane itsitab vaikselt pihku

Ühe näite toob vallavanem veel. Nimelt leidis suve lõpus Avinurmes aset juhtum, kus mitmesse paika oli soditud aerosoolvärviga vandesõnu, sealhulgas ka laululava külgseinale, kattes osaliselt ka seinal oleva maali.

„Konstaabel käis kohal, tegi fotod, aga ütles, et temal menetlusõigust ei ole. Kohalikega koostöös on üles leitud ka tõenäoline süüdlane. Konstaablil pole aga õigust midagi teha, kuna juurdlust viivad läbi kabinetiametnikud, kellel selgelt puudub huvi nii väikeste asjadega tegelemiseks. Süüdlane itsitab vaikselt pihku. Laululava seina taastamiseks tuleb aga vallavalitsusel leida kusagilt lisaraha," nentis vallavanem.

Miks lahkusid abipolitseinikud?

Avinurmes on tugev Kaitseliidu malev, mille mõned liikmed olid varem olnud tegevad ka abipolitseinikena.

„Kui ma uurisin, miks nad sellest tööst on loobunud (Reisenbuk asus ametisse eelmise aasta novembris), sain vastuseks, et abipolitseinikke puudutav süsteem muutus, neile esitatavad nõuded karmistusid. Iseenesest ei ole see ju paha, aga selle asemel, et nad nõuete täitmise eest natuke paremat tasu saaksid, oleks nad pidanud hoopis ise rohkem peale maksma - sõidukulud koolitustele sõitmiseks, koolitused tööajal.

Seetõttu peeti paremaks abipolitseiniku staatusest loobuda. See ei tähenda, et praegugi vajadusel inimestele appi ei mindaks, ainult et neil puuduvad seaduslikud õigused ja kogu aeg on risk ise süüdistatavateks muutuda," ütleb Raivo Reisenbuk.