Volikogud on komisjone moodustades avaldanud igakülgset huvi ja valmisolekut ühinemist ettevalmistavate tegevustega edasiminemiseks, kuid paraku napib nii inim- kui rahalist ressurssi. Siseministeerium pakub omapoolset abi konsultatsiooniteenuse toetamise näol.

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler: "Kõik senised analüüsid näitavad, et väikeste ja väga väikeste omavalitsuste olukord on keeruline ja selles valguses on Lüganuse, Maidla ja Püssi initsiatiiv igati tervitatav - koos ollakse tugevamad ja võidavad eelkõige sealsed elanikud. Kohalike omavalitsuste valimiseni on jäänud aasta ja neile, kes soovivad ühiselt edasi minna, on täna just õige hetk läbirääkimistega alustada. Loodan, et omavalitsustel jätkub meelekindlust ja läbirääkimistest jõutakse ka ühinemiseni."

Arvestades järgmise aasta kohalike omavalitsuste valimisteni jäänud aega ja seadustes sätestatud tähtaegu, on järgmise aasta esimesed kuud viimane aeg, kus ühineda soovivad omavalitsused peaksid sellekohased otsused vastu võtma. Seega, et aidata omavalitsusi, kes mõtlevad ühinemisest, aga kelle ressursid ei võimalda panustada piisavalt ettevalmistavatesse tegevustesse või kes vajavad lihtsalt vajaliku kogemusega ekspertide tuge, on regionaalminister koos Rahandusministeeriumiga planeerinud selleks vajalikud vahendid.

"Siseministeeriumilt ja konsultantidelt ootame eelkõige abi ühinenud omavalitsuse finantsplaanide väljatöötamiseks. Selge on see, et ühinemiselt ootavad elanikud suuremat arenguvõimekust, kuid selleks raha leida ei ole lihtne," ütles Maidla vallavanem Hardi Murula.

Lisaks suurenevale võimekusele erinevaid arenguprojekte ette valmistada ja ellu viia, on kindlasti oluline ka avalike teenuste kvaliteedi tõus.

Püssi linnapea Enno Mägar arvas et, kõikidel omavalitsustel peaks olema kindel nägemus ühinenud omavalitsuse toimimisest ja struktuurist ning nende alusel on võimalik ühisosa välja selgitada.

Lisaks finants- ja juriidilisele konsultatsioonile on väga oluline elanike kaasamine ja ühinemisprotsessi piisav ning asjakohane avalikustamine. Seetõttu otsustati, et komisjonide kohtumisest koostatakse igakordselt kokkuvõtted, mille kooskõlastavad omavalitsusjuhid - siis on tagatud, et nii ajakirjanduses kui ka omavalitsuste kodulehtedel on ühetaoline informatsioon. Info levitamiseks on plaanis luua eraldi koduleht ja Facebooki konto, kuid kindlasti tuleb rõhku panna ka klassikalisele teavitamisele ehk aja- ja infolehtedele.

Ühinemisega seoses on ilmselt elanike suurim ebakindlus seotud sellega, kas olemasolevate teenuste tase ei lange ning kaugemad piirkonnad ei muutu ääremaaks.

"Talvine lumetõrje ning sotsiaalteenuste kättesaadavus tuleb samal tasemel tagada kogu ühinenud omavalitsuse territooriumil," kinnitas Lüganuse vallavanem Arno Rossmann.

Suures omavalitsuses peab kindlasti suurenema külavanemate ja kolmanda sektori roll kohaliku elu edendamisel.

Järgmisele omavalitsuste ühinemist ettevalmistava komisjonide nõupidamisele kutsutakse Siseministeeriumi ja konsultandi esindaja, et täpsemas tegevuskavas kokku leppida.