Sõmeru noortekeskuses on jõusaal, spordisaal, pil­jardituba, puhke-ja mängu­tuba, meisterdamistuba, mängukonsoolid, arvuti-ja internetikasutusvõimalus. Arvestatud on ka võima­lusega, et noored ei pruugi alati kõige rahulikumad olla ja osa mööblist, lauad ja toolid, on tehtud sedavõrd raskest materjalist, et neid on võimatu paigalt nihutada. Ruumid on kujundatud rõõmsates toonides ja kohati on seintele ja lakke maalitud lõbusaid isendeid. Iga väik­semgi detail on läbimõeldud ja tegevust on noortele sei­nast seina. Ohutuse mõttes on jõusaalile seatud vanuse­piirang, kuid spordisaali said kasutada kõik ja tasuta.

Sõmeru valla ühes külas üllatas meid leidlik ja ots­tarbekas alternatiiv noorte­keskusele - vabaõhu jõusaal. Tasuta jõusaal õues, kus pole kellaajalist ega vanuselist piirangut, raskusteks oma kehakaal. Väga kaasahaarav ja geniaalne leiutis, mida kasutavad nii noored kui ka vanad treeninguteks ja vaba aja veetmiseks.

Käisime veel kolmes Sõ­meru valla külas, kus olid noortetoad. Ubja külakes­kuse, mille esimesel korrusel on muuseum ja sepikoda, kõrvalhoones käsitöökoda, kus ka keraamikaahi, teisel korrusel asub noortetuba. Külakeskuse hoovil on võrk­palliplats ja skatepark.

Näpil oli noortetoa ehitus pooleli. Noortel oli võimalus osaleda seinte ja kappide värvimisel ning kaunista­misel.

Roodevälja noortetoas tegeldi meie kohale jõudes parasjagu savikellade meis­terdamisega. See oli noorte endi poolt valitud tegevus oma vaba aja sisustamiseks.

Säärane toetus valla poolt ning koostöö aktiivsete laste ja vabatahtlikega taga­maks noortele paremat ja põnevamat keskkonda on kadestusväärne ning tule­mus suurepärane.

Usun, et kui Vihula vallal oleks kasvõi kümnendik taolistest harivatest ja turva­listest noortekeskusestest, siis oleksime sammukese võrra lähemal võimalusele, et need noored kellele iga aasta koolilõpuaktusel too­nitatakse tulevikus tagasi tulemist oma lastega ehk ka tuleksid.