Zumba tunnine treening sisaldab peaaegu kõikide tuntud ja vähemtuntud ladina-ameerika tantsude, lisaks kõhutantsu, hip-hopi, tango, salsa, samba jm tantsude elemente ning kogu treening kulgeb 10-15 erineva tantsuloo saatel, kiirete ja aeglasemate rütmide vaheldudes. Samal ajal lisatakse märkamatult lihaskoormust tõstvaid aeroobseid liigutusi, mida vastavalt treeningul osaleja soovile võib ka ära jätta, jätkates ainult tantsulise liikumisega.

Mida peaks teadma enne zumbaga tegelemist?

Zumba treening ei nõua eelteadmisi, tuleb panna vaid mugavad riided selga, veepudel kaasa võtta ning kohale tulla.

Kellele see on mõeldud?

Zumba sobib kõigile, ka neile, kes pole varem tantsu või aeroobikaga tegelenud või kellele ei meeldi tavalised aeroobikatunnid. Tunnis ei õpita kavasid (nagu tavalises aeroobikatunnis), vaid hakatakse kohe liikuma.

Tantsude ülesehitus on lihtne ning ei pea end vaevama raskete sammu kombinatsioonidega.

Tavaliselt on aeroobikatunnid suunatud naistele, kuid zumbaga võivad vabalt ka mehed tegeleda.

Milliseid eeldusi peaks olema (kui peaks)?

Tähtsaim eeldus on soov ja tahe regulaarselt treeningutes kaasa lüüa.

Millal jõudis see tantsustiil Eestisse?

Zumba on Eestisse jõudnud vaid mõned aastad tagasi, põhilised treeningud leiavad regulaarselt aset Tallinna ning Tartu spordiklubides. Lääne- Virumaal on zumba veel vähem tuntud, kuid külalistreenereid saab aeg-ajalt kohata ka siinkandis.

Kes seda õpetavad?

Zumbat õpetavad spetsiaalse koolituse läbinud ning litsentseeritud treenerid üle maailma.

Miks see on kasulik, vajalik, vahva?

Zumba treening on meeletult lõbus ja lõõgastav. See pole kuiv trenn, vaid üks suur ja rõõmus koosolemine, mis kaotab peast kõik muremõtted ning kus saab koos teistega rõõmsalt tantsida, naerda ning seda kõike paralleelselt kaalu kaotades.

Miks seda soovitada?

Usun, et igaühele kulub ära üks energiasüst pärast kurnavat argipäeva. Juba kaks treeningtundi nädalas tagavad piisava toonuse kõikidele lihasgruppidele, seega puudub vajadus lisatreeningute järele. Sõltuvalt tunnis osalemise intensiivsusest on võimalik kaalu alandada ühe treeninguga kuni 1 kg.

Ehk mõni sõna ka endast?

Olen Kaja Jaanson, 23-aastane ning pärit sellisest väikesest kohast nagu Roela. Iseloomult hindaksin end sõbralikuks, siiraks ning rõõmsameelseks.

Elasin mõned aastad Tallinnas, kus lõpetasin hiljuti ka TTÜ Tallinna kolledžis majandusarvestuse eriala. Elu huvitavad keerdkäigud tõid mind tagasi Rakverre, kus olen leidnud erialase töö. Kodu ja töö kõrvalt on mul nüüd tekkinud vaba aega, et pühendada ennast millelegi, mis mulle meeldib, sealt ka suur soov millegagi täiesti ise tegeleda.

Miks valisid zumba?

Esimest korda zumba treeningusse sattudes armusin sellesse täielikult! Iga zumbatund on ainulaadne ning see heaolu, mis pärast treeningut valdab, on seletamatu. Tallinnas elades sai pidevalt neis treeningutes osaletud, kuid Virumaale tagasi tulles avastasin, et siin see nii levinud kahjuks ei ole. Samuti pole kõigil inimestel võimalik või viitsimist sõita treeningute jaoks linna, mis võib kokkuvõtteks väga kulukaks minna.

Leian, et zumbalaadne fitnessprogramm võiks igas väikekohas esindatud olla. Seega mõtlesin ja otsustasin, et milleks oodata, hakkan parem ise sellega tegelema - toon zumba rahvale koju kätte! Tänu oma toetavale elukaaslasele, kes on terve aja mind vaid innustanud ja motiveerinud tegelema millegagi, mida armastan, olen jõudmas oma unistuse täitumiseni.

Kus oled seda õppinud ja kellele oled õpetanud?

Koolituse olen läbinud alles hiljuti programmi „Zumba Fitness" kaudu Tallinnas. Nooremana olen juhendanud ka väikeste laste tantsutunde, kuid suurem kogemus mul sel alal siiski veel puudub. Seega on mul ülimalt hea meel, et saan alustada oma zumbakarjääri koostöös Sõmeru valla rahvaga.