„Perepäeva mõiste on saanud aja jook­sul liiga kindlad raamid. Kogukonnapäe­va mõiste on aga avaram ja võimaldab kaasata inimesi, kellel võib-olla peret ei olegi," selgitas kogukonnapäeva korral­daja, Juuru rahvamaja juhataja Terje Kaur. Samuti ei pruugi perepäev selle ettevõt­mise nimetusena tema sõnul olla piisavalt atraktiivne näiteks noorte jaoks. Samas on aga just sellel päeval rahvamaja taga­hoovis põnevaid atraktsioone just noortele. Sel aastal oli uudsena slackline, mis kuju­tab endast kahe tugipunkti vahele tõm­matud nailonlindil tasakaalu hoidmist ja trikkide tegemist. Teatavasti on eestlasest slackline'i harrastajal Jaan Roosel õnnestu­nud pääseda Madonna kontserdituuridele osalema.

Ka sellele on korraldaja püüdnud igal aastal tähelepanu pöörata, et igas vanu­ses inimestel oleks huvitav. Sama oluline on kogukonnapäeval see, et kõik atrakt­sioonid on tasuta.

Juuru kogukonnapäeval juurutatakse traditsioone. Üks neist on teist aastat hom­mikul korraldatav Juuru retk. „Juuru on rikas ajaloo poolest ja nende inimeste poo­lest, kes mäletavad," sõnas Terje Kaur õhi­nal. Seekord olid teejuhtideks eakad Juu­ru elanikud Aino Kalda ja Esta Jõeste. Koos paarikümne huvilisega kõnniti Juu­ru alevikus ja avastati enda jaoks kunagi­ne preestrimaja, pastorimaja, vana pagari­töökoda ja mitmed hooned, kus kunagi asusid kauplused.

Hiljem said retkel osalenud ja muidu­gi ka kõik teised huvilised mängida kogu­konnapäeval üles pandud „Juuru mängu", kus võis panna proovile oma teadmisi ko­halike hoonete ajaloo tundmises.

Juurdunud traditsioonid on erinevad töötoad ja parima pudru konkurss, mis on võitnud populaarsust nii pudrutegijate endi kui ka mekkijate hulgas. Esimesel aastal tuli korraldajal endal pudrukeet­jaid otsida ja osalema meelitada, sel aas­tal ei olnud aga enam sellega muret. „Ma ei pidanud ühtegi pudrutegijat moosima," ütles Terje Kaur.

Konkursile ja kõigile maitsmiseks too-di viis erinevat putru. Žüriiks oli, nagu kogukonnapäevale kohane, rahvas ise. Kõi­ge maitsvama pudru kõrvale topsi sisse pandi lusikas ja kõige enam lusikaid ko­gunud puder saigi võitjaks.

Seekord ostus võitjaks kartulipuder, mil­le valmistas Vaike Randmaa, kes osales konkursil teist aastat järjest. Võitja sai en-dale savist rändpudrupoti. Kõigilt pudrumeistritelt oli võimalus ka retsepti küsida.

Kohvi ja kohvikõrvast sai osta heate­gevuslikust Emade Kohvikust. Kogukon­napäeva ilmestas ka üllatuskülaline, kes oli üllatuseks ka korraldajale endale. Lä­bisõidul olnud meremehesärkides lõbusad pasunamehed koos laulja Airi Allveega olid ühtäkki rahvamaja tagaõues ja pak­kusid kohalolnuile unustamatu elamuse.

Korraldaja sõnul osales kogukonna­päeval ligikaudu 150 inimest. Enamik neist olid kohalikud, osa Juuru juurtega mujal elavad inimesed ning väike osa ka uusi uudistajaid. Osalejate üldarvu sisse kuu­lus ka Juuru vallavanem Margus Jaanson, kes oma kohaloluga kogukonnapäeva aus­tas.

Kogukonnapäeva sai suuresti võimali­kuks tänu Kohaliku Omaalgatuse Prog­rammile.

Juuru Rahvamaja juhataja Terje Kaur:

Aitäh kõigile tublidele abilistele, tänu kellele kogukonnapäev oma nime väärikalt kanda saab:

  • Juuru retke ja mängu läbiviijad Esta Jõeste ja Aino Kalda,
  • töötubade juhendajad Asta Ahlberg, Kristi Allikvee, Kaia Saaremets, Akselle Piiliste, Anne-Daniela Rodgers, Malvi Kapstas ja Leela Ehasalu, kes oli suureks abiks ka päeva ettevalmistamisel,
  • vahvad abilised Vivian Haljasmets, Janek Priimägi, Tanel Murd,
  • pudruvalmistajad ja toidutegijad ning Aime Põlts ja Ilve Tommingas, kes toidu jagamisel abiks olid,
  • Veikko Haljasmets, kes meie peoplatsile telgi korraldas,
  • Aivar Arak, kes alati aitab,
  • vahvate piltide autor Katrin Helend-Aaviku,
  • kohvikut korraldanud Juuru valla aasta emad,
  • kõik esinejad ja nende juhendajad, kes olid lahkesti nõus hooaja välisel ajal proove tegema ja esinema.

Suur tänu ka kõigile teistele, kes panustasid ja päevast osa võtsid.

Peale Juuru Rahvamaja ja Juuru Vallavalitsu­se toetasid ettevõtmist rahaliselt Kohaliku Omaalgatuse Programm, Arca Nova Grupp, Kikas Kaubandus OÜ - teie toetus oli meile suureks abiks!