Kohtumisõhtu kirjanik Ira Lemberiga

12. juulil oli kõigil Ira Lemberi loomingu austajail võimalus autoriga kohtuda. Tema teoseid loetakse palju. Varjunime Artur Erich all sugulase Erika Esopiga kahasse kirjutatud nn. äikese sari on saanud lemmikuks täiskasvanutele, lastele on ilmunud palju ilusaid luuletusi ja jutte.

Kirjanik rääkis huvitavalt oma elust ja ilmunud raamatutest, vastas küsimustele ning andis hulgaliselt autogramme. Kohtumist aitas korraldada muusikakooli õpetaja Riina Juul, kellele kirjanik on lihtsalt tädi Ira. Oli õdus õhtupoolik, südamlikkust lisasid armsad muusikalised vahepalad lugupeetud kirjaniku sugulastelt.

Jalgrattaga Saareküla kandis

Kuigi ilmad on sel suvel olnud ebastabiilsed, otsustas siiski väike aga tubli seltskond kirjandusklubilasi jalgratastel üle vaadata Saareküla kandi Laimjala vallas.

25. augusti hommikul pidevalt taevasse piiludes otsustasime teele asuda. Pöide vallast läbi sõites tegim e mitu peatust. Tornimäe vanas surnuaias otsisime üles Niina ja Andres Klaasi hauaplatsid, kiriku juures jalutasime hoovi peal ja kuulasime Kati Nõu muljeid seal hiljuti toimunud laululaagrist. Kena Neemi küla ja Mihkel Ranna dendraarium olid samuti vaatamist väärt.

Saarekülas ootas meid kohaliku elu tubli edendaja, külavanem Eha Ennemuist. Ette rutates võib öelda, et tänu temale nägime palju põnevaid kohti ja kuulsime huvitavaid lugusid sealkandi tegemistest.

Alustuseks viis ta meid vaatama endise Saare lastekodu ja kooli hooneid, mis loodetavasti ehk mõne aasta pärast näevad paremad välja kui täna. Seejärel võtsime suuna L uhina sadamasse. Imetlesime sealseid kauneid vaateid ning Luhinaranna vaiksel ning rahulikul külaplatsil oli just sobiv aeg ja koht võtta veidi kosutust kaasavõetud toidu- ja joogivarudest.

Puhanuna jätkasime sõitu mööda vanu külavaheteid. Aeg-ajalt tegime peatusi, kuulasime ja vaatasime ning ei jõudnud ära imestada - küll see Saareküla on ikka suur. Blesta kivide juures oli sobiv koht teha grupipilt. See on Abali ordu rajatud mälestusmärk, mis pühendatud Põhjamaa tsivilisatsiooni kaunil e jumalannale Blestale. Ilm oli jätkuvalt soe, kuigi pilved juba kogunesid. Need meid ei hirmutanud ja üle sai vaadatud väga omapärane ja kenasti korda tehtud hoone, kus 1982. aastal filmiti „Corrida". Et samas lähedal on president Arnold Rüütli suvekodu, jõudsime esimeste vihmapiiskade saatel ka sellele kaunile kohale pilgu peale heita.

Kingli külas on kirjanik ja kunstnik Henno Käo sünnikodu, ei saanud ju sinnagi sisse põikamata jätta. Tema koduõuel ringi vaadates tuletasime meelde raamatuid, kuhu autor suure armastusega oma kodukandist on lugusid kirja pannud.

Tagasi koju sõitsime lausvihmas. Aga vihm oli soe, seltskond endiselt heatujuline, meeleolu lahe ning hiljem haigeks ka õnneks keegi ei jäänud. Orissaare raamatukogu töötajad

Orissaare raamatukogu laenutuste edetabel

Enim laenutatud raamatud 01.01.2012 - 15.09.2012

1. Kersna, Vahur 7x7 (Seitse korda seitse) (26 laenutust)
2. Sepp, Adena Meresoolane maasikmari (22)
3. Sepp, Adena Sädemed tuha all (22)
4. Tungal, Leelo Kristiina, see keskmine (20)
5. Sepp, Adena Peljatud tunded (20)
6. Sekora, Ondrej Sipelgad ei alistu (19)
7. Tohvri, Erik e-armastus (18)
8. Lagerlöf, Selma Nils Holgerssoni imeline teekond läbi Rootsi (18)
9. Konks, Siiri Kahe mere vahel (17)
10. Sepp, Adena Saatuslikud jõulud (17)
11. Pets, Helju Õnneõiteta sirelid (17)
12. Keyes, Marian Kas seal on kedagi? (16)