Vigalas hajaasustuse kui ka tuultele avatud keskkonnas peaks mõtlema tuuleenergeetikale, eelmisel aastal volikogus olukorda teadvustati, toetati ja leiti, et antud küsimusega peaks tegelema. Avaste külast Rein Lättekivi on antud küsimuse lahendamisel omapoolset initsiatiivi näidanud. Peaksime ära kasutama Läänemere tuulevaru (isegi ülejäävast saaks elektrolüüsida veest vesinikku).

Energiatootmise huvides tuleks huvilistele jagada võimalust toota elektrienergiat tuuleturbiinist või päikesepaneelist. Praegune süsteem eelistab suurtootjat. Oma koht energeetikas on biokütustel, mis elavdaks kohalikku majandust. Niikaua, kui maal on veel inimesi, peame mõtlema loodussõbralike lahenduste peale.

Muidugi on kallis tuuleturbiini ostmine ja selle paigaldamine. Kohalik huviliste rühm, kui külavanemate kohta nii võib öelda, käis tutvumas Virtsu tuulepargiga ja kohtus AS Roheline Elekter nõukogu esimehega, et saada teavet uute tuulegeneraatorite kohta. Tänapäevased turbiinid töötavad vaikselt, puudub reduktori müra, torni allosas on kuulda trafo- ja ventilaatori surinat. Õhus on õrnalt kuulda tiivikute suhinat.

Tiivikud pöörlevad küllaltki aeglaselt, ei tohiks kujutada ohtu rändlindudele. Masti kõrgus teatud varju jätab, samuti ka tiibade liikumine. Virtsu alevikus mõnesaja meetri kaugusel nn vanadest tuulikutest ei olnud kuulda segavaid hääli. Omalt poolt võin küsida, kui suur on müra siis, kui põllul suure võimsusega traktor tööd teeb? Mida vastad? Võimalusel haaraks kõrvaklappide järele. Hoopis rohkem risustavad loodust kõrgepingeliinid.

Ometi, kui palju oli saartel, läänerannikul tuuleveskeid sajand tagasi. Uutele algatustele seistakse lihtsalt vastu, omamata kindlat arusaamist. Kui praegu on Eestis tuulegeneraatoreid 125 ringis, siis energia vajaduse kataks ligi 300 kaasaegse tuuleturbiiniga.

Virtsu viis asjaolu tutvuda tegeliku olukorraga, et saada mõtteid Vigala paremaks varustamiseks rohelise energiaga. Lõppseisukoha tuuleenergia kasutamiseks annavad uuringud. Lõpetuseks võib lisada pildi sellest, kuidas suvel avatud Virtsu tuulepargi päevadel olid tuulikute juures järjekorrad. Õhtul toimus sadamas kontsert. Huvi oli väga suur.

Kutsun mõtlema taastuv energeetika ja puhtama elukeskkonna peale.

Mõtteid avaldas Jaan Viska