„Töölevõetuid on tegelikult olnud rohkemgi kuid kõik inimesed pole sobinud ja osa on läinud tööle üle lahe Soome, sealse tööjõuturuga me ei üritagi konkureerida," sõnas Nilson.

Nilsoni ütlust mööda on hetkel kõige keerulisem leida spetsiifilise oskustega spetsialiste, näiteks automaatikavaldkonna inimesi aga kerge pole leida ka tavalisest lihttöölisest veidi kompetentsemat inimest, kes oleks kohusetundlik ning produktiivne.

„Kõige paremaid töötajaid leiab juba organisatsioonis töötavate inimeste kaudu - kellegi tuttavad jne. Lehekuulutuste peale tulijate osas tuleb päris suurt selektsiooni teha. Momendil on lihtsam töölisi leida Ida-Virumaalt, kui lähiümbrusest," nendib Nilson.

Nilsoni arvates pingestub järgmisel aastal olukord veelgi- majandus kosub ning surve palkade tõusuks saab jätku. Tänavusel aastal jäi palgatõus ettevõttel paari protsendipügala võrra inflatsioonitasemest kõrgemaks ning töötajatele on lisa oodata ka järgmisel aastal.

Metalliettevõtte, tehastele nii Eestis kui ka Skandinaavias sisseseadet valmistava, seadmete hooldus- ja remonttöid teostava Kunrex OÜ tegevjuhi Jaak Kumari sõnul seisab neil seoses laienemisega ees uute töötajate värbamiskampaania.

„Tootmispinda tuleb juurde 700 ruutmeetrit mis tähendab seda, et kuni kümme inimest tuleb meil juurde võtta. Teeme koostööd Rakvere ametikooliga ning loodame vähemalt osa inimesi sealt leida," ütles Kumar.

Peamine töötajate värbamine jäi Kunrexis eelmisesse aastasse, sel aastal on firma tööle võtnud paar inimest. Kumari sõnul tuntakse nende vastu töövõtjate poolt pidevalt huvi, kuid kvalifitseeritud tööjõudu on sellele vaatamata üpris raske leida. Hetkel töötab ettevõttes 68 inimest.

 „Meie hooaeg on märtsist-oktoobrini, nagu paljudel teistelgi allhanget tegevatel firmadel on ka meil ebamäärasust palju kuid sellele vaatamata tuleb areneda. Oleme päris edukalt kanda kinnitanud Rootsis, käibest pool tulebki sealt.

Peamisteks klientideks on meil metallurgia, paberi-ja tsemenditootjad ning nafta rafineerimisega tegelevad ettevõtted, aga oleme ka tuumajaamades käinud hooldustöid tegemas," märgib Kumar. Kumari arvates on palgatõusuks järgmisel aastal surve olemas, kuid konkreetsetest protsentidest ja numbritest on tema hinnangul veel vara rääkida.

Selle aasta käibeks prognoosib Kumar neli miljonit eurot ning võrreldes eelmise aastaga käive pisut kasvab. Aasta varem kasvas aga ettevõtte käive 40 protsenti.