Õpilased tutvustavad kooli

Vaadates 2009. ja 2010. aasta statistikat, täpsemalt vastuvõtukonkursil osalenute arvu, siis võis järeldada, et Noarootsi gümnaasiumi hiilgeajad hakkavad läbi saama. Õnneks on numbrite taga ka seletused ning neil kahel aastal oli põhjuseks see, et gümnaasiumiealiste laste arv üldiselt oli vähenenud. See näitaja ei ole praegugi kuigi palju paremaks muutunud, ometi tuli 2011. ja 2012. aastal sisseastumiskatsetele taas meeldivalt palju soovijaid.

„Oletan, et põhjuseid on peamiselt kaks. Esiteks on Eesti haridusmaastikul hetkel olukord ebakindel ning paljude gümnaasiumite saatus ei ole kindel. Teiseks põhjuseks võib olla see, et meie õpilased teevad ise tublit tööd, et kooli tutvustada," rääkis Belovas.

Kool on lapsevanematele soodne

Noarootsi gümnaasiumis on esindatud kõikide maakondade lapsed. Rohkem tuleb lapsi Harjumaalt, Raplamaalt ning Ida-Virumaalt. Direktor Belovas teab ka, miks nende kool nii populaarne on:

„Meile tulev õpilane saab tasuta õpilaskodu koha. Ta ei maksa ka kodu ja kooli vahel sõitmise eest, samuti on huviringid tasuta. Lisaks on koolitoit odav ja maitsev," loetles Belovas.

Noarootsi kool on tuntud selle poolest, et siin saab süvendatult õppida rootsi keelt ning Põhjamaade kultuurilugu. Lisaks on õpilaste tagasiside põhjal kooli tugevused ka: sõbralikud ja soojad suhted õpilaste ning õpetajate vahel, õpilaste omavaheline hea läbisaamine, hubased kooliruumid ning elu ühiselamus, mis on heaks iseseisvuse kooliks.

Läänemaa Gümnaasiumit ei karda

2013. aasta 1. septembril avab oma uksed Läänemaa Gümnaasium, riigigümnaasium. Laine Belovas ei pelga selle kooli teket ning ei arva, et see Noarootsile negatiivselt mõjuks:

„Läänemaalt on meil üldse suhteliselt vähe õpilasi ning teist õpilaskoduga humanitaargümnaasiumit Eestis ei ole," on Belovas kindel, et Noarootsi oma positsioone ei kaota. Läänemaal sosistatakse hetkel hoopis seda, et Noarootsist võib ka Läänemaa õpilaste jaoks populaarne sihtkoht, mida eelistatakse tulevase Läänemaa Gümnaasiumi ees.