Meedia on selle ümber keerutanud palju vahtu, iga energiapakkuja kiidab loomulikult oma pakette kui parimaid. Sellepärast püüdsin iseendale asja selgemaks teha ja püüan siinkohal ka lugejatele veidi selgust anda.

Eelkõige tuleb teada seda, et energia hind on vaid osa elektriarvest. Sõltumata sellest, kellelt hakkate elektrit ostma, tuleb maksta sama summa võrguteenuse eest.

Ja ka siin ootab uuel aastal ees hinnatõus. 1-tariifse voolumõõtja puhul tõuseb võrguteenuse hind 6,23 sendilt 6,67 sendile kWh eest, 2-tariifse voolumõõtja puhul seniste Kodu-4 paketi kasutajate jaoks päevatariif 4,81 sendilt 5,16 sendile ja öötariif 2,78 sendilt 2,99 sendile kWh eest. Lisaks sellele tõuseb sama paketi senistele kasutajatele võrguühenduse kasutamise kuutasu 2,12 eurolt 2,28 eurole ja võrguühenduse ampritasu 46,8 sendilt 50 sendile ampri kohta kuus (oma amprite hulga leiate senistelt elektriarvetelt).

Lisaks veel taastuvenergia tasu 1,16 senti/ kWh, elektriaktsiis 0,54 senti/kWh. Kordan veel, kõik need loetletud kuluartiklid on samad sõltumata energiamüüjast. Kui ostate elektrit mõnelt teiselt müüjalt peale Eesti Energia, siis tuleb nende kohta eraldi arve Elektrilevilt. Võrguteenuste hindadega saab tutvuda võrgulehel www.elektrilevi.ee/et/hinnakiri.

Ja nüüd elektrihindadest. Seni on oma paketid ja hinnad avalikustanud Eesti Energia, Elektrum (endine Latvenergo) ja 220 Energia ja need võib leida internetist (www.energia.ee, www.elektrum.ee, www.220energia.ee). Seejuures Elektrumi hindadele pääseb ligi ainult kas IDkaardi, mobiil-ID või internetipanga abil.

Teiste hinnad on avalikud. Teades oma voolutarbimist, on igaühel võimalik kalkuleerida, milline pakkumine on kõige soodsam. Seejuures võib jätta eelpool loetletud võrguühenduse tasud isegi tähelepanuta, sest need on igal juhul samad.

Kui aga huvitab, kui palju hakkate uuel aastal maksma, võib ka need lisada.

Eest Energia pakub välja 3 paketti: kindel, kombineeritud ja muutuv. Kindla paketi puhul jääb elektri hind kogu lepinguperioodi jooksul muutumatuks. Kombineeritud paketis on pool hinda muutumatu, pool sõltub börsihinnast. Muutuvas paketis sõltub kogu hind börsihinnast.

Vaat siin peab juba igaüks ise otsustama, kui suur mängur ta on, kui suurele riskile välja läheb. Iga paketi puhul võib lepingu sõlmida 6, 12, 24 või 36 kuuks. Mida pikem leping, seda odavam elekter. Aga siin on taas teatud risk - kui juhtub ime, et elektri hind langeb, siis kindla paketi lepingut katkestades maksate kopsakat leppetrahvi. Eesti Energia pakub välja veel variandi rohelise energiaga (oli ka siiani) ja garanteerib, et 100 % teile tulevast energiast on roheline e. taastuvenergia, millega säästame loodust. Võib-olla tõesti, et minu nõukogude-aegne haridus on nii ajast maha jäänud, aga mina küll ei mõista, kuidas saab sama traati mööda liikuda mitu erinevat elektrit (kortermajja tuleb ju vaid üks liin). Pigem on see ikka nii, et maksad ühe sama elektri eest kallimat hinda kellegi kukru kosutamiseks.

Elektrumil on 4 paketti - Pere klõps (leping 9 kuud), Säästu klõps (leping 12 kuud), Mugav klõps (leping 18 kuud) ja Aktiivne klõps (leping 12 kuud). Pakett Aktiivne klõps on ainult 2-tariifse voolumõõtja jaoks. Säästu klõpsu ja Mugava klõpsu puhul lisandub kuutasu 0,9 eurot, Aktiivse klõpsu puhul 2,1 eurot. Energia hinnad on pisut odavamad kui Eesti Energial. Lepingu katkestamise leppetrahv on 30 eurot. Börsihinna kõikumine lepingu perioodil ei kajastu.

220 Energia pakub välja kaks paketti kindla hinnaga ja kaks paketti börsihinnaga, üks neist 1-tariifsele voolutarbimisele, üks 2-tariifsele. Lisaks sellele on igal paketil 2 alapaketti - üks ettemaksuga, teine ettemaksuta. Kui maksate ühe kuu jao prognoositavat tarbimist ette, on hind pisut odavam. Lepingu periood on 9 kuud.

Tegin enda jaoks sellise kalkulatsiooni läbi. Kasutasin vaid muutumatu hinnaga pakette, sest mängurivaistu mul ei ole. Võtsin aluseks käesoleva aasta märtsikuu tarbimise, mis oli seni aasta suurim - 134 kWh päevast energiat ja 174 kWh öist energiat. Märtsis maksin selle eest 30 eurot. Uuel aastal peaksin maksma alljärgnevalt:
Eesti Energia 12 kuud 38,27 eurot
Eesti Energia 36 kuud 38,15 eurot
Elektrum Aktiivne klõps 38,43 eurot
220 Energia ettemaksuga 37,90 eurot
220 Energia ettemaksuta 38,05 eurot.

Nagu näha, on igal juhul hinnatõus märkimisväärne. Vanas heas eesti rahas 125 krooni kuus juurde mitte millegi eest (paremaks ei muutu ju miski). Summad on praktiliselt võrdsed. Elektrum nullib oma madalamad energiahinnad kuumaksuga. Väga suure tarbimise juures võib see tasanduda.
220 Energia eelis 10 kuni 37 senti kuus Eesti Energia ees pole ka nimetamist väärt.

Tegin kalkulatsiooni ka 1-tariifse voolumõõtja jaoks. Aluseks võtsin sama energiakulu (kokku 308 kWh). Elektriarved tuleks sellised:
Eesti Energia 12 kuud 44,10 eurot
Eesti Energia 36 kuud 43,86 eurot
Elektrum Pere klõps 43,86 eurot
Elektrum Säästu klõps 43,93 eurot
Elektrum Mugav klõps 43,90 eurot
220 Energia ettemaksuga 43,55 eurot
220 Energia ettemaksuta 43,71 eurot.

See tabel näitab esiteks, et 2-tariifne arvesti tasub end hästi ära - 5-6 eurot kuu kohta pole paha. Soodsaim ka siin on 220 Energia pakkumine, kuigi vahe pole eriti suur. Kuna leping on neil vaid 9 kuud, võimaldab see ehk paremini kaasas käia börsimuutustega ilma leppetrahvideta. Energia hind moodustab elektriarvest 39 kuni 45 %

Tulemas on ju veel pakkujaid, Kui uued tulijad kord oma pakkumised avalikustavad, eks siis tuleb veel kalkuleerida, aga ega vist midagi revolutsioonilist oodata ole. Eks igaüks peab mõtlema, kas mobiilimaailmast tuttavat ja sõjaaega meenutavat üleskutset („eesti poisid, tulge üle, saate kõhud täis ja jõuluks koju!") tasub ikka järgida.

Kes ise ei viitsi neid arvutusi teha, võib kasutada sobiva paketi ja müüja leidmiseks kalkulaatorit, mis asub kodulehel energiaturg.ee/simulaator. Sisestades seal oma tarbimisnäitajad, pakutakse välja parimad variandid.

Ja et igaühele pilt selgem oleks, lisan ka praegu väljapakutud elektri kWh hinnad (käesolevas loos on kõik hinnad koos käibemaksuga, arvetel on nad käibemaksuta, mis lisatakse üldisena arve lõpus).

1-tariifne
Eesti Energia 12 kuud 5,92 senti
Eesti Energia 36 kuud 5,87 senti
Elektrum Pere klõps 5,87 senti
Elektrum Säästu klõps 5,6 senti
Elektrum Mugav klõps 5,59 senti
220 Energia ettemaksuta 5,82 senti
220 Energia ettemaksuga 5,77 senti

2-tariifne päev öö
Eesti Energia 12 kuud 6,44 4,96
Eesti Energia 36 kuud 6,4 4,92
Elektrum Aktiivne 6,04 4,15
220 Energia ettemaksuta 6,39 4,87
220 Energia ettemaksuga 6,34 4,82

Neid hindasid vaadates saab igaühele selgeks, mis elektriarved eeltoodud kalkulatsioonis on nii ühesugused - enamasti erinevad hinnad vaid sajandiksentide võrra. See tähendab, et vaid väga suure energiakulu korral (nt. elektriküte) tekivad olulisemad vahed.

Kõike eeltoodut arvesse võttes tundub mulle küll, et elektriturul hakkab toimuma enamvähem sama, mis mootorikütuse turul - jälgitakse hoolega konkurentide trende ja minnakse teistega kaasa, kuigi seda seadusevastaseks kartellileppeks ei nimetata.