Raamatu toimetaja Sulev Oll oma avasõnas ütleb järgmised laused: "Kodu on tunne meie hinges. Me saame seda tunda, sest meie kodul ja kodupaigal on lugu. Vanaema ja vanaisa jutud. Ema ja isa kõnelused.Lõpuks meie eneste jutud oma lastele.

Võibolla polnudki see kõik nii nagu juttudes. Mälu on ju petlik. Aga ta on aus selles mõttes, et petab meie eneste kasuks. Kõik, mis oli varem, tundub ilusam ja püham. Sealt ka see rohelisem rohi, valgem lumi ning sinisem taevas ... "

Raamatu üks koostajatest Ene Ehrenpreis:

Kodulooraamatu koostamise mõtte võttis Hariduse Selts kavasse juba tegevuse algaastatel. Kuigi meie teenekad koduuurijad Helmut Elstrok ja Ella Rajari on teinud tänuväärset tööd kihelkonna pärimuse põlistamiseks koduloomuuseumis ja kirjasõnas ning tänu neile on kaante vahele jõudnud suur hulk mälestusi, pole nendega seotud olustikupilte eriti palju trükitud. Fotod aga on oma aja kõige ausam peegeldus ning vajavad seetõttu erilist tähelepanu. Seda enam, et aeg neid kahjustab ja iga järgnev põlvkond jätab endale alles vaid kõige lähemate inimeste pildid.

Tundmatu foto jätab külmaks, kui sellega ei seostu konkreetset lugu. Meie mõtlesime koostada just ennekõike fotoraamatu. Piltide juurde valisime inimeste mälestusi, ajaleheartikleid ja arhiividokumentide väljavõtteid. Sel kombel koostatuna sai album piisavalt põnev mistahes eas inimese jaoks. Raamatut lugedes peaks tugevnema ka kodutunne, mis tänapäeva pealiskaudses ja kiirustavas maailmas on väga oluline

Raamatu väljaandja on Viru-Nigula Hariduse Selts.

Eriline tänu kuulub kõikidele valla elanikele, kes oma talu ajalugu ja vanu fotosid kasutada andsid ning mälestusi jagasid.

Rahaliselt ja moraalselt panid oma õla alla MTÜ Partnerid ja Leader programm, EAS´i kohaliku omaalgatuse programm.

Kõikidel soovijatel on võimalik raamatut soetada Viru-Nigula Hariduse Seltsist, kontakt 533 057 30 või 50 98 265