Analüüsiks sain tagasi 47 ankeeti (s.h.24 neist täideti valla kodulehe kaudu). Siinkohal soovin tänada kõiki vastanuid.

70% vastanuist leidis, et meie vallas pole lastel/noortel piisavalt vaba aja veetmise võimalusi. Arvan, et tegemist on probleemiga, millega tuleb tegeleda. Tuleb leida võimalusi ja vahendeid noortetoa avamiseks. Koolibussi oodates oleks kindlasti mõnusam ja arukam oma aega veeta soojas, avaras ning selleks ette nähtud kohas. Rajatised on justkui olemas (rahvamajas Heade mõtete tuba näiteks). Lastel, kelle koolipäev transporti oodates pikemaks venib, võiks ka olla võimalus koolitöid teha enne kui kell öötunde tiksuma hakkab. Või miks ka mitte enne kojusõitu sõpradega mõnda põnevat mängu mängida, vihma eest noortetuppa peitu pugeda ja televiisorit vaadata.

Edasised küsimused puudutasid konkreetsemalt ringitöös osalemist.

Suureks takistuseks on vastanutel transport või selle puudumine. Kindlasti võiksid siinkohal koostööd teha ka lapsevanemad. Pole väga otstarbekas igal vanemal oma last ise autoga huviringi sõidutada. Mõistlik ja ka säästlikum oleks kaasata ka teisi emasid/isasid, kelledega vaheldumisi lastele transpordi osas abiks olla. Rohkelt tuntakse huvi kitarrimängu õpetamise vastu. Tuleb tõdeda, et muusikakoolis käimine on paljudele rahaliselt võimatu. Lisaks sooviksid lapsed nn asjaarmastajateks jääda ja mitte läbida põhjalikku muusikakooli programmi. Kas tuleks mõttesse paluda siinkohal abi pillimehi, kes heas meeles noortele pillimängu õpetaksid? Leian, et ideel on pisut sära.

Jätkata tuleks ka kunstiringi, tantsuringide, näiteringi tööd.

Mehaanikahuvilised märkisid, et tore oleks õppida igasugust tehnika remontimist ( nt arvutid, miks mitte ka kodutehnika, mototehnika).

Spordiringe puudutavas valikus oli populaarseim jalgpall. On ju meil olemas jalgpalliväljak, treener, grupp huvilisi. Ette on näidata ka suurepäraseid tulemusi võistlustelt jmt. Siiski märgiti, et soovitakse teada saada ka jalgpalli ajalugu, rohkem pallimängutehnikat ja nn taustainfot Sportmängudering, kus õpetataks erinevaid sportmänge (indiaca, rahvastepall jmt) mängima, pakuks jalgpalli kõrval samuti paljudele huvi.

Kergejõustik ja korvpall ei jääks samuti huvilisteta Teada on see, et tasuta ei saa enam midagi.

Viimase küsimusega soovisin teada, kui palju ollakse valmis panustama oma laste sisuka vaba aja veetmisesse. Selgus tõsiasi, et mida vähem, seda parem. Ringitööst osavõtutasu peaks jääma alla 10 euro (1 kuus). Samas oldi mitmes vastuses seda meelt, et raha ollakse valmis ka rohkem panustama kui ring pakub lapsele huvi, on sisukas ja põnev.

Tsiteerin ühte vastajat:"Raha on määrav ja palju jääb seetõttu tegemata". Ei saa vastu vaielda. Tänapäeval on mitmed põnevd ettevõtmised jäänud realiseerimata vabandusega, et pole raha. Kas kaaluti ka alternatiive? Kas püüti leida muid lahendusi?

Samuti avaldati arvamust, et ülioluline on leida siiski inimene, kes tahab laste ja noortega tegeleda ning et kindlasti paraneks meie vallas seeläbi ka vaba aja veetmise võimalused. Tuleb paika panna prioriteedid. Lastes ja noortes peitub ju meie jätkusuutlikkus.

Tänan veelkord kõiki vastanuid! Seisan selle eest, et kasvõi mõned ettepanekud saaksid täide viidud.

Kutsun üles ka meie valla aktiivseid inimesi, kes oleksid nõus mõnda põnevat huvi- või spordiringi juhendama. Muudame ise oma laste elu põnevamaks! Vahel piisab tahtest rohkem kui rahast.