Hariduse osas jäeti kavast välja punk­tid, mis kategooriliselt sätestasid gümnaasiumiosa jätkamise Luunja Keskkoolis. Küll aga jääb endiselt al­les punkt, mille kohaselt vald pakub konkurentsivõimalist üldharidust kõi­kides kooliastmetes. See jätab avatuks mõlemad võimalused: valla poolt kõiki kooliastmeid pidada, vajadusel tagada hariduse kättesaadavus muul viisil, kandes sellega seotud kulusid.

Kooliga seonduvalt paigutati ümber vajalikke investeeringuid - muudatus­te kohaselt alustatakse osade töödega varem ning konkretseid objekte on senisest enam. Need kajastatakse ük­sikasjalikult hariduse valdkondlikus arengukavas.

Samuti muudeti konkreetsemaks Luunja sildumiskoha ja ujumisala rajamisega seonduvat. Teatavasti on vallal valminud detailplaneering ja ehitusprojekt mastaapse puhkeala ja sadama väljaehitamiseks. Kuid muu­tunud majandusoludes ei ole reaal­ne lähiajal kulukale investeeringule rahastust saada, seetõttu tuleb otsida võimalusi eesmärgi realiseerimiseks väiksemate ressurssidega ja lähitulevi­kus. See eeldab projekti korrigeerimist ning ehituse finantseerimist ilmselt eelkõige valla enda vahenditest.

Uudse dokumendina oli esmakord­selt menetluses valla eelarvestratee­gia järgnevaks 4 aastaks. Strateegia on otseselt seotud valla arengukavaga ning selle koostamise kohustus tule­neb seadusest, seda peavad nüüdsest tegema kõik omavalitsused ühetao­liste kriteeriumide alusel. Strateegia sisaldab prognoositavaid tulusid ja kulusid, investeeringuid, kohustusi jm finantseerimisega seonduvat.

Muudatusi tehti ka arengukava tege­vuskavasse, eelkõige investeeringute tähtaegade osas. See on tingitud vaja­dusest viia tähtajad vastavusse tegelike võimalustega, vältimaks ülemääraste kohustuste võtmist ning tegevuste üle­forsseerimist, mille tulemusena võiks valla senine kindel finantsolukord kannatada.

Uuedatud arengukava ja eelarvestra­teegia on kättesaadavad valla veebile­hel www.luunja.ee