Selge on see, et vanamoodi enam ei saa ning paigalseis võrdub selles teemas tagasiminekuga, kuid stiili, mida minister oma esitatud analüüsis kasutab võib võrrelda „kvaliteetajakirjanduse" lipulaevaga Kroonika. Nii on arutusele kutsuva dokumendi eesmärk ette kirjutatud, kuid eesmärk ise välistab mitu pakutud alternatiividest.

Tuleb siiski meenutada, et tihtipeale on sedalaadi „reformi-teemad" ühiskonnas mingite olulisemate teemade tahtlikuks tagasitõrjumiseks ning fookuse suunamiseks valesse kohta - pikki kuid oli lahingus oma alluvatega justiitsminister, viimati oli Riigikogu suures saalis majandusministri tagasikutsumine (küll ebaõnnestunud) seoses hiigelinvesteeringuga uute energiablokkide rajamisel ning elektrituru avanemisest tekkinud segadustega. Täna teeb aktiivseimat teavitustööd vaid üks kana, kes on tõusnud enne kukke ning soovitab nagu tema, kõik valikud kiiresti ära teha. Juba on kuulda, et kiirustamine pole andnud head tulemust ning fikseeritud hinnaga lepingupakkumised on juba veidi soodsamaks läinud.

Paljud inimesed on küsinud, millist paketti peaks võtma ning seetõttu teen infopäevadelkuuldu ning meediast loetu põhjal kiire ülevaate kolmest põhimõttelisest paketivalikust tarbijale.

1. Fikseeritud hind kindlaks perioodiks (kuus kuud kuni kolm aastat). Võiks sobida tarbijale, kes talvel kulutab rohkem, kuna siis on börsihind kõrge ning suured kõikumised kõrgustes ei mõju igakuisele elektri hinnale.

2. Kombineeritud hind (50% börsihind +50% fikseeritud) on rohkem turu olukorda arvestav pakett. Suurim mõju võib olla vihmase kevad-suve korral, mil tekib palju soodsat hüdroelektrit. Sellisel juhul võib kujuneda aasta keskmine odavamaks fikseeritud hinnaga paketist.

3. Börsihind. Ajas igapäevaselt muutuv hind. Lihtsalt öeldes - talvel kallis, suvel odavam. Eeldatavalt kõige mõistlikum pakett nendele kohtadele, kus talvel on elektritarbimine minimaalne (näiteks suvekodud).

Kokkuvõtvalt võib öelda, et täielik tõde saabub tarbijani alles koos elektriarvega ning selleks, et vältida ehmatust on parim pakett „tarbi vähe" nimeline. Kui seni oli elekter kaup, mis aitas meie madalamat elatustaset võrreldes teiste riikidega kompenseerida, siis uuest aastast kaob see eelis meil ära.

Oleme raskustest üheskoos üle, aitame vajadusel ka eakamal naabril tema jaoks parim elektripakett välja valida. Küsime, kas korstnapühkija on ikka käinud ning kui pole, siis kutsume ta ühiselt. Ikka selleks, et oleks koos kindlam ning turvalisem pikale talvele vastu minna. Soovin Sulle selleks edu ja jõudu!