Kahel järgneval päeval tutvustas Eesti tuntumaid loodusfotograafe Sven Začek erinevaid looduse pildis-tamise võtteid. Začek rääkis ka enda elamustest metsas ja ekstreemsetest juhtumitest fototehnikaga. Õhtul sõitsime koolitusel osalejate ja koolitajaga Valgejärve äärde pildistama. Kahjuks ilm ei soosinud seda, valgus oli kehv ja kõik oli märg. Hommikul käisime kalmistul pildistamas ning seejärel läksime rahvamajja fotosid analüüsima. Začek kommenteeris pilte- mis hästi ning mida oleks saanud paremini. Lõpetuseks rääkis ta veel mõned "hea foto" saladused ning Risti valla noorte fotokooli esimene osa oligi läbi saanud. Kolm päeva koos andekate fotograafidega möödusid välgu kiirusel.

Projekti teiseks osaks oli kahepäevane õppereis Osmussaarele, et saaksime praktiseerida koolitusel õpitut. Giid andis meile ülevaate saarest ja rannarootslastest, rääkis legende ja viis meid kaunile pankrannikule. Osmussaare omapäraks on tohutult kive paljudes värvides, klibuvallialad ning kadastik. Õhtul nautisime päikeseloojangut ja grillvorsti, mõned vapramad käisid ka ujumas.

Kuna tegemist oli ikkagi saarega, pidi ilmtingimata pildistama ka päikesetõusu. Hommik oli jahe, meri veidi rahutu ning päikese ärkamine imeilus. Lõunal käisime idakaldal vaatamas saarele otsa sõitnud vana laevavrakki ning kaunist vaadet merele. Kell kolm oli paat Osmussaare sadamas ja algaski sõit kodu poole.

Projekti rahastaja oli Keskkonna Investeeringute Keskus. Koolitusel osalejad tänavad Liina Laia ja Piirsalu Küla Seltsi, sest meie jäime kõigega väga rahule.