….selleks, et kohale jõuda. Foto: Vaivara Sinimägede Muuseum

Aga sada aastat varem sündis siin mõisavalitseja pojana veel üks tähtis, kuid vähetuntud eestlane -Carl Friedrich Tenner, kellest sai kindralleitnant, geodeet, astronoom ning Peterburi Teaduste Akadeemia auliige. Tenner oli Venemaa teadusliku geodeesija rajajaid ning tema tähelepanuväärseimaks teoks on Doonau ja Põhja-Jäämere vahelise meridiaankaare mahamärkimine.

Sõjaajaloo huvilised teavad aga kindlasti nn Auvere platsdarmi lahinguid 1944. aastast.

Kokku kestsid lahingud Auvere platsdarmil veebruarist juulini. Ägedam lahingutegevus, mida iseloomustas mõlema võitluspoole suur aktiivsus, toimus veebruarist aprillini. Kevad-talviseid lahinguid võib jagada üldiselt kahte perioodi. Esimesel perioodil tungis peale Punaarmee, kes üritas ümber piirata armeegrupi Narva kooseisus võidelnud SS-i III Germaani soomuskorpust. Teisel perioodil alustas Saksa pool vasturünnakuid Auvere sillapeale, eesmärgiga see algul kokku suruda ja hiljem likvideerida, et taastada rindejoon piki Narva jõge. Märtsis ja aprillis õnnestus aga sakslastel omi positsioone Auvere võitlusruumis märgatavalt parandada. Sakslased saavutasid edu kolme suurema vastupealetungiga, mille tulemusena pressiti Auvere platsdarm märgatavalt kokku ja suruti sohu, kust Punaarmeel ei õnnestunudki enam välja murda.

Meie kõndisime neil lahinguradadel ja tulime välja hävinud kirikukülas. Kuna seltskonnaga oli liitunud ka päris sõjaväelasi, siis lisasid retkele vürtsi militaristide ja muuseumitöötaja Tõnise dialoogid. Näiteks saime aimu, kus oli „läänekõrv", aga kas teie üldse teate, millega tegu? Peale teadmiste, mille jagamise juures oli Tõnis Tolpats suur tegur, oli see üks mõnus jalutuskäik hea kambaga. Tänud teile!