Eesti ajaloos on üks periood, ligi 300 aastat, Lõuna-Eestis kauemgi, mil eestla­sed teadsid, et õnnelikumaks eluks on vaja Kiriku sakramente. Ajaloos räägitak­se sellest perioodist vaid halba, põhjus­teks on teadmatus ja eelarvamused, mil­lel on sügavad juured.

Sellel kaugel ajalooperioodil enne 16/17. sajandit teadsid eestlased, kust leida ar­mastust, inimlikkust, rahu, arukust ja ka energiat, et püsida teel. Enamus meie ki­rikuid ehitati sellel ajal ja kirikuskäimi­sega seostus tunne ja kogemus, et seal, peale puhta südamega „armuleiva" saa­mist, toimub tõesti kohtumine Jumalaga. Sõna „armuleib" on eesti keeles nendest kaugetest aegadest ja kirjeldab täpselt reaalsust.

Eestlaste kiriku-armastust iseloomus­tab üks tsitaat ühelt kaugelt külaliselt, kes külastas me maad nendel ammustel aegadel: „Sest need õnnistatud hinged lä­hevad laupäeval suure hulgana teele oma puumajakestest, mis asuvad laiali maa eri nurkades, et olla Pühapäeva hom­mikul meie Isade jutlusel ja Missal" (A. Possevino 1585, tõlge eesti keelde 1993). Samas kirjeldab autor, kuidas ta on näi­nud korraga Missal viibivat 600-800 ini­mest „nõnda suure tähelepanemise ja tõ­sidusega". „Nad peavad püha Missaohv­rit nii suures aus, et õnnelikuks peab end, kelle juures seda üks kord on pühitse­tud".

On teada, et dominikaani mungad ja preestrid olid need, kes armastasid maa­rahvast ja jutlustasid neile lihtsas sõnas­tuses, miks on vaja lapsi ristida, kuidas teha vajadusel hädaristimist, miks võtta sageli „armuleiba", mida teha, kui ollak­se kukkunud... Ja palju muud. Ikka ar­mastuse pärast teiste inimeste vastu.

Tänapäeva dominikaani preestrid sõi­davad autoga, kuid on sama mõistvad ja hoolivad.

Meil on harukordne võimalus hakata kohtuma kaks korda kuus laupäeviti do­minikaani preestrite, Isa Arturi ja Isa Wojciechiga, kes on pärit Poolast, kuid räägivad eesti keeles.

Seda kursust, milles räägitakse kato­liku kiriku õpetusest, nimetataksegi ka­tehheesiks. Pärast kursuse lõppu on või­malik enda ja laste ristimine ja Kirikusse astumine.

Tore oleks, kui te registreeriksite end ausnele@gmail.com või 489 7398. Saate vastused ka tekkinud küsimustele.

Esimene katehhees toimub laupäeval, 3. novembril kell 11.00 HAKUKE-ses.