“Karida küla on Kärla valla üldplaneeringus tunnistatud miljööväärtuslikuks päris mitmel põhjusel. Üks neist on kaunid ja säilitamist väärt kadastikud. Samuti külatee koos kiviaedadega,” rääkis Karida külas suvekodu omav Kaarel Kasemets Saarte Häälele.

“Esmalt intensiivse põlluharimisega, kus parimaks juurdepääsuks põllumaale on sajuvete perioodil peetud külateed, mis suuremat kandevõimet ei oma,” ütles Kasemets, mainides, et teise olulise märgi külateele pani selle aasta ralli, kus leiti otsetee läbi küla.

“Ilus loogeline külatee sõideti sirgeks,” ütles Kasemets, kelle sõnul oli paigast nihutatud koguni raske piirikivi. Kuigi rallimehed käisid oma teo tagajärgi silumas, on külatee praegu ikka täis roopaid, pori ja virtsaläga.

“Kolmas kahjur on ilmunud kõige märjemal ja liigniiskemal ajal, kus raiutud puude väljaveoga on antud loodusele tõeline kirvehoop, millest meie küla niipea ei toibu,” kirjeldas Kaarel Kasemets, kelle sõnul on metsa ülestöötamise kohutavaid jälgi Karida küla maadel varemgi olnud, kuid need olid siiki tagasihoidlikumad.