Kord olin koos saunas ühe vanema prouaga kes veetis oma suve Kauksis. Nad olevat juba kolmandat suve seal ja on ülimalt õnnelikud, et leidsid selle koha (jutust sain aru, et ta polnud puhkamas üksi ja elavad, töötavad Tallinnas). Oma aja sisustamiseks olid nad käinud Iisakus patseerimas ja ta kiitis kui ilus ja puhas siin kõik on. Dello söökla, kus pidi saama isegi enne (või pärast) sööki käsi pesta ja pissil käia ja sealt sai osta kohupiimapirukaid kus oli isegi kohupiim sees (neil seal, st. Tallinnas, pidavat ainult nimi olema). Ja, et seal oli kõik nii puhas ja korralik. Siis kiitis proua, et nii puhast ja korras surnuaeda nad Tallinnas ei tea. Ülim kiitus jõudis muidugi meie muuseumisse. Edasi meie kauplustesse ja lõpuks - milline saun! Proual oli ka kadakaviht kaasas ja minu meelest ta tõesti nautis saunamõnu täiega.

Äkki tabasin end mõttelt, et aga meie Iisaku inimesed ise. Kas me oleme seda kõike märganud või on tõesti tarvis, et keegi kaugemalt tuleks ja raputaks - ehk kasvõi väike maaväringi. Me peame kõike siin nii loomulikuks, et ei vaevu vist mõtlemagi, kes on need tegusad ja töökad inimesed. Aga kui viriseda on vaja, siis on alati põhjust. Mõelge, täiesti ausalt, kui paljud teist, iisakulastest, on käinud siin muuseumis ja vaadanud kõike väljapandut. Olen kuulnud küll ütlemisi, et pole ma veel sinna saand. Kas me saame aru kui vajalik on apteek, et meil on valida koguni kahe perearsti vahel, hambaarstid, medõed. Meil on kool mille nimel on piike murtud. Ma ei saa ainult aru sellest, kui see kool (gümnaasium) nii kehva on, kuidas on siis võimalik, et igal aastal on medalitega lõpetajaid. No jah, kauplustest ei maksa enam rääkidagi. Muidugi on meil veel palju hääd ja ilusat. Ei olnudki minu eesmärk siin kõike üles lugeda, mis ilus, mis inetu, vaid lihtsalt oli üks saunalise uitmõte.

Oo jaa, unustasin. Päästepoisid olla rääkind, et nad käinud ühte autot kraavist välja aitamas. See olla vedand madusid ja kaks boamadu pääsesid põgenema. See oli kusagil siin Iisaku lähedal. Nad ei öelnud kus kohapeal täpselt, aga eks järgmisel kevadel ole näha kas ja kus nad on. Ja uuest aastast tõuseb elektri hind. Vähe sellest, nüüd peavad hakkama maksma ka need maaomanikud, kellede maade peal on kurepesad elektripostide otsas. Iga elektriposti otsas olev kurg loetakse üle ja niuhti on arve suurem. Kurgi tuleb hoida, niigi iive väike (vahi kui vähe lapsi sel aastal esimeses klassis). Et igal aastal pensionid tõusevad 5% see on selge, aga Toompealt öeldi, et 50 aasta pärast tõusevad pensionid juba 50%. Nii et - elame veel!