"OLDE" tuleb inglisekeelsest sõnast "old" - need on nö vana-aja asjad, oma olemuselt pisut talupoeglikud," seletab "OLDE" hing ja süda Helle Lutsar. Mõistsid ju inimesed juba sadu aastaid tagasi linase kanga häid omadusi: see ei takista nahal hingata, on talvel soojaks kehakatt eks ja hoiab suvel liigse kuumuse eest.

Üksi on etem

Alguse sai "OLDE" pea kümmekond aastat tagasi, mil Helle juhtis masstoodangu tootmist. Ühel hetkel otsustas ettevõtlik naine jätkata üksinda.

"Eks algul oli ka kahtlejaid, kuid elu näitas, et linastel rõivastel on soovijaid küll," on Helle täna oma otsusega väga rahul.

Kliente on seinast seina: on laulu- ja tantsukollektiivid, kes soovivad rahvuslikus stiilis ühtseid vormiriideid, on turismitalud, linased kleidid-ülikonnad on popid pruutpaaride seas. On ka keskaega meenutavaid rõivaid.

"Ma ei tee autentseid keskaegseid ega rahvarõivaid, vaid stiliseeritud variandi. Samuti ei tee ma kuskilt üks-ühele maha, vaid alati on minu oma väike kiiks riietel juures," selgitab Helle.

Hobi või töö

"Mulle on töö tõesti hobi," kinnitab Lutsar. "Piir selle vahel on väga õhuke: kui teised lähevad tööle, siis mina lihtsalt hakkan tööd tegema."

Et tegemine ühekülgseks ei jääks, leiab Helle uusi väljakutseid: näiteks korraldas ta koos ehtemeister Liisel Lepikuga Tallinnas Eesti Käsitöö Maja galeriis näituse, kus oli väljas spetsiaalne näitusekollektsioon koos ehetega.

"See oli väga tore kogemus - saime inimestelt sooja vastukaja ja palju uusi ideid."

Klient annab nõu

Helle toodangut saab osta Tallinnas kaupluses LINET Narva maantee 13 Pro Kapitali hoones, Rocca al Mare vabaõhumuuseumis, Meribeli käsitöösalongis, käsitööpoes Hää Eesti Asi ja ka Soomes.

Kosel, kus värkstuba asub, saab eelneval kokkuleppel sisse astuda ja endale sobiva riideeseme leida, tellida või ühiselt kavandada.

"Mulle meeldib ka käsitöölaatadel käia," räägib Helle.

"Just seal saab otse tarbijaga suhelda, saab täpselt teada, mis inimestele meeldib, mida nad ootavad ja soovivad." Just nii on lisandunud kollektsiooni erksavärvilised rõivaesemed.

Rõõmsameelsed roosakad, punakad ja sinakad toonid on populaarsed ja toovad mõnusat vaheldust muidu hallikasse ja liivakarva linasesse riidesse. Linast materjali on väga erinevat sorti, kui muidu pisut takune-karune riie läbi pesta, saab sellest imepehme kanga, mis sobib ka beebide õrnale nahale.

Selle sügis kollektsioon on aga hoopis villasest kangast. Väikest suunamuutust selgitab Helle nii: "Olen ise külmavares, külma ja kõledat aega on meil nii palju - sellest ka vajadus villase kollektsiooni järele."

Uutest plaanidest Hellel puudust ei tule.