Sihitult rännates ei ole võimalik kuhugi jõuda! Nii ka teil, head lugejad, ei ole lihtne eesmärki teadmata teha rahvahääletusel oma valikut. Ühinemist ei võeta ett e nalja pärast, sel on alati miski ajend - soov teha ise midagi paremini, olla suurem ja tugevam või mõni muu motiiv.

Kose vald sõnastas ühinemisettepanekut tehes eesmärgid nii:

"Ühinemise läbi muutuks Kose Lõuna-Harjumaa keskuseks, kus elanikel on võimalik kohapeal kõiki teenuseid saada.

Keskuseks, kus luuakse töökohti, antakse head haridust, on loodud head võimalused huvihariduseks ja huvitegevuseks, on head tingimused spordi ja kultuuri harrastamiseks.

Kõike seda on võimalik lihtsamini ja otstarbekamalt teha, liites kahe valla jõu ja nõu ning rahakotid, napsates riigi rahakotist lisaks selle, mida seadused ühinemisel ett e näevad." Kõue vallas mõeldi: "Miks me peaksime ühinema? Kas Kose tahab meie arvelt kasu lõigata? Miks peaksime loobuma oma valla nimest ja identiteedist? Saame ju hakkama!"

Tõele näkku vaadates - ega ikka ei saa küll. Kõuel pole huviharidust ega noorsootööd, ei ole piisavalt prisket rahakott i valla kruusateede remondiks ega korrakaitseüksuse pidamiseks.

Tänavu pole Kõuel ka oma maanõunikku. Kõue valla ametnikke on vähem kui Kosel, aga ülesandeid sama palju nagu kõigile omavalitsustele pandud.

Nii Kose kui ka Kõue valdadel on oma tugevad, aga ka nõrgad küljed, mis aastaid edenemist oodanud. Rahvakoosolekute käigus selgus mitu valusat küsimust ja murekohta, võis kuulda vandenõuteooriaid ja müüte. Aeg-ajalt kiputi ühinemise patuks pidama tulevasi ebameeldivadi muutusi, nagu toasooja ja vee hindade tõus või siis koolide võimalik sulgemine.

Samas leiti arutledes ka hulk võimalusi ja lahendusi kohalike olude parandamiseks. Valdade ühinemise ametlikud eesmärgid on sõnastatud ühinemislepingu 2. peatükis.

Selle teksti lahti mõtestamiseks nimetan 7 argumenti, miks on ühinemine kasulik nii Kõue kui ka Kose valla elanikele:

1. Omavalitsustele on pandud palju kohustusi, mille täitmine käib täna väikestele üle jõu. Nt sotsiaaleluruumide korraldamine hädasolijatele.

2. Nii ametnike kui vallajuhtide valimisel oleks pink üksjagu pikem, uued tulijad toovad kaasa värskeid tuuli ning lõhuvad senise rutiini.

3. Suuremas vallas saaks ametnikke olema vähem kui täna kahe peale kokku, ent siiski piisav arv, et spetsialiseeruda - väiksemad valitsemiskulud ning kõrgem töökvaliteet.

4. Vallavanem ja tippjuhid saavad keskenduda juhtimisele ja tulevikku kujundavatele küsimustele, mis väikses vallas kipuvad jääma unarusse üksikküsimuste lahendamise kõrval.

5. Valla eelarve maht oleks suurem ning selle mastaap võimaldaks paremini rahastada ootamatuid kulutusi, nt avariiremondi töid.

6. Avanevad uued võimalused ühistranspordi korraldamiseks, kättesaadavam transport aga kompenseerib puudusi kohapeal pakutavate teenuste kättesaadavuses. Nt postkontor.

7. Kõue valla lastel ja noortel avanevad paremad võimalused asjalikuks vaba aja veetmiseks, kuna taastatakse noorsootöö ning Kosel pakutav huviharidus muutub Kõue rahvale tasuta kättesaadavaks ka ilma petuskeemideta.

Kõue ja Kose on juba täna ühises kultuuriruumis, elanikel on vastastikku sõprus- ja sugulussidemeid.

Kuna oleme naabrid, on kahe piirkonna koostöö paratamatu. Rahvakoosolekute järel olen veendunud, et ei eksisteeri ühtegi ratsionaalset argumenti, miks me ei peaks ühinema. Veelgi enam, tuginedes ühinemise juba läbi teinud valdade kogemustele, julgen väita, et ühinemisest võidab esialgu just Kõue pool, hiljem aga toob see tulu mõlemale.

Head inimesed, kel pole ükskõik, mis me kodukandis toimub, tulge kindlasti rahvahääletusele ja hääletage ühinemise poolt!