Aktiivsete vallas tegutsevate MTÜ-de ja külaseltside pealehakkamisega on kas täielikult välja ehitatud või arendusprotsessid käimas erinevatel objektidel. Restaureeritud ja taastatud on Kuri koolimaja, Suursadama ait, Hellamaa rand, Partsi veski , Palade spordihoone, Soera laiendused jne. Kõigi eelloetletute valdajad ja veel paljud teised on maksimaalselt ära kasutanud oma võimalused soovitud arengute elluviimiseks.

Oleme järk-järgult püüdnud erinevaid kaasrahastusvõimalusi otsides parendada ja kättesaadavamaks muuta valla poolt pakutavaid teenuseid. Samas vajadused on jätkuvalt suured ja seda just valla teede renoveerimise ning parendamise osas. Suure tagasilöögi kruusateede kasutusomadustele annavad muidugi lõputud vihmad, mis muudavad teekatte pehmeks ja vesi uhub sidusained teelt. See probleem tundub olevat lõputu pea aastaringselt. Nende teede korrashoid neelab aga tohutult aega, rahalisi ressursse ja kulutab vallaelanike närve. Lahenduse sellele probleemile annab aga kruusateedele tolmuvaba katte paigaldus.

Valla kui omavalitsuse eesmärk ja ülesanne on oma elanike elukeskkonna parendamine kohapeal ja ise otsustada, mis on meile vajalik, mida ja millises eelistusjärjekorras hakkame tegema, ellu viima. Mööduv struktuurimeetmete ajajärk pani meid tihti fakti ette, et kui soovid omi probleeme lahendada Euroopa Liidu rahade abil, siis kohenda oma prioriteetide jada vastavalt pakutavatele võimalustele. Olime paindlikud ja kõik, mis võimalik oli saada ja meile vajalik, selle ka saime! Kõlab ilusasti, aga tegelikult kõikide reaalselt toimunud investeeringute eelselt on juba aastaid kestnud pikk ja vaevarikas taotlemiste kadalipp, mis sisaldab hindamisi, täiendavaid selgitusi, erinevaid hankeid, aruandlusi, kontrolle, poliitilisi kukepokse jne. Kogu see tegevus on tohutult aega ning energiat nõudev protsess ja lõppkokkuvõttes ei olegi kogu see tegevus pärast kuidagi hoomatav. Kiita tuleb meie meeskondi ning abilisi, kes kõik üheskoos on tegutsenud eesmärgipõhiselt ja lõpptulemina on saadud korrastada uuele elule järjekordne valla objekt.

Ees ootab meid mitmete aastate pikkune periood, mil üks Euroopa Liidu poolne rahastusperiood on lõppenud ja uued avanevad võimalused veel kaugel. Vajadused investeeringuteks on vallas olemas ja nüüd on otsustamise küsimus, kuidas vallaelu edasi elada. Millised oleksid meie prioriteedid edaspidiste tegevuste reastamisel? Millised oleksid esmased vajadused muutusteks? Kas valida investeeringuid edasiste kulutuste vähendamiseks, probleemide lahendamiseks, pikkadeks arendustegevusteks? Kindlasti tahaks kõike ja korraga, aga võimalused dikteerivad valikuid ning arvatavasti oleks mõistlik valida kõikidest vajadustest midagi realiseerimiseks.