Kodanikuliikumise mure:

Kodanikuliikumise Maatee algatajateks on Vastse-Kuuste ja Ahja valla inimesed, kes väljendasid 2009. aastal sügavat muret oma kodukoha lagunemajäetud teede pärast. Oluliseks piirkonna arengu tagajaks on teede- ja sidevõrk ning kommunikatsioon. Teedeehituse algatamiseks koguti 2009. aastal üle 600 allkirja.

Tänu aktivistide intensiivsele tegutsemisele ning meedia tugevale survele alustas Maanteeamet samal aastal Ahja - Vastse-Kuuste maantee kapitaalremonti eesmärgiga katta tee tolmuvaba kattega. Uuendati täielikult mainitud teelõigu kruusakeha, kuid asfaldi freespuruga kaeti vaid u. 40% teest. Nüüdseks on katteta jäänud teeosa olukord muutunud sarnaseks remondieelse olukorraga ehk auklikuks, poriseks ja suviti tolmuseks kruusateeks. Viimase aspekti tõttu kodanikuliikumine Maatee üldse oma tegevust alustaski.

Praeguseks on tee olukord muutunud selliseks, et katteta jäänud teelõigu remonti tuleb alustada sisuliselt nullist - siluda ja uuendada taas tee kruusakeha ja katta see tolmuvaba kattega. Lisaks süvendada nüüdseks osaliselt kruusaga täitunud eurokraavid. 2009. aastal tehtud kulukad ettevalmistused maantee katmiseks tolmuvaba kattega on enamuses osas olnud asjatud. Läbimõtlemata tegevuse tulemusena on Maanteeamet tähelepanuväärse vastutustundetusega kulutanud maksumaksja raha - ametnike varasemate väidete kohaselt arvatavalt umbes 300 000 eurot (maantee remondi kogumaksumuseks oli meie teada planeeritud ligikaudu 640 000 eurot). Sealjuures on teeremondi lõpuleviimisega viivitamine riigile majanduslikult kahjulik, kuna ehitustööde hinnad on viimaste aastate jooksul oluliselt tõusnud.

Kohalike elanike nõudmisel on riik püüdnud teeolusid parandada, kuid oskamatult, hoolimatult ja ebaefektiivselt. Kruusateesse tekkinud löökauke täideti tee täies ulatuses labidameeste poolt freespuruga, mis püsis aukudes umbes päeva. Teetruubi parandusel kasutati pealtnägija sõnul suhkrukotti. See on sama hea, kui maalriteibiga veetorustiku lekkeid või kilekottidega katust parandada.

Mainitud teelõigul on teeolude tõttu nii sõidukijuhtidel, jalgratturitel kui jalakäijatel liiklemine raskendatud, kohati ohtlik.

Ahja - Vastse-Kuuste maantee ühendab kahte vallakeskust ja on oluline otsetee Tartu-Põlva maanteelt Tartu-Räpina maanteele suunduvatele sõidukitele ning raskeveokitele. Seega on see tee vajalik mitte ainult Ahja ja Vastse-Kuuste valdade elanikele.

Antud kirjaga juhime tähelepanu Maanteeameti vastutustundetule tegevusele ning ootame ametnikelt raiskamise lõpetamist ja adekvaatset reaktsiooni eelkirjeldatud olukorrale.

Juba mõnda aega tegutseb kodanikuliikumise Maatee Facebooki leht.

Hea lugeja, anna meile infot, kus on meil Eestis veel kehvas seisus teelõike, maanteid. Ootame infot, fotosid ja videoid aadressile rahvahaal@delfi.ee, võite kasutada ka seda rakendust.