Esimese peatuse tegime Laitse seltsimajas, kus kohtusime Kernu valla ja kodanikuühenduste esindajatega. Lühikese sõnavõtu tegi Kaasiku külavanem Einar Allikasaar. Kernu vallas käimasolevatest projektidest andis meile ülevaate Terje Smidt.

Seltsimaja nähtud, asusime ringreisile, et kõike, millest räägitud, ka oma silmaga näha. Lootuse Külas võttis meid vastu tegevjuht Viljam Borissenko.

MTÜ Lootuse Küla asutati 2000. aasta novembris Märt Vähi juhtimisel, misjärel alustati praktilist Lootuse Küla rajamist ning tööd alkoholi- ja narkosõltlastega. Vähi juhib MTÜ Lootuse Küla juhatuse esimehena rehabilitatsioonikeskuse tegevust ja arengut, ta on ka üks MTÜ Lootuse Küla Päästeselts asutajaid. Koos oma poja Andrew Vähiga alustas Märt 2006. aastal Lootuse Küla rajamist ja arendamist Kanadas, kus tänaseks on püstitatud esimesed majad ja programmi läbimas esimesed mehed.

Meid vastu võtnud tegevjuht Viljam Borissenko ise tuli Lootuse Küla programmi heroiinisõltuvusega. Ta lõpetas 2004. aasta algul edukalt programmi ning jäi edasi õppima teeniva juhi programmi, mis kestis ühe aasta. Oma edaspidise elu ja töö sidus ta Lootuse Külaga, et aidata alkoholi- ja narkosõltlastel sõltuvusest vabaneda ja toetada neid ühiskonda naasmisel.

Pärast lõunat tutvusime Ruila mõisakooli kompleksiga. Lisaks imelisele mõisamajale on seal kõrvalhoones ainulaadne tööõpetusklass poistele ja täiesti uus spordihoone.

Külastasime ka Kernu staadioni, mida on ehitatud kakskümmend aastat. Kernu staadion on saanud Euroopa Liidu projektide abil moodsa tartaanist rajakatte, lisaks on seal valgustus ja rohust rohelisem muru.

Laitse Graniitvillas võttis meid vastu skulptor Tauno Kangro isiklikult. Parasjagu oli käimas modelleerimise meistriklass, kus ehtsa alasti modelli järgi plastiliinist skulptuuri vooliti. Aktimodell oli kaasatud sel lihtsal põhjusel, et oleks võimalik inimest jäädvustada just nii, nagu teevad seda igapäevaselt kunstnikud ise. Selgus, et juba mitu aastat on Graniitvillas läbi viidud unikaalseid modelleerimis- või joonistamiskursuseid kõigile soovijatele. Koolitusi viib läbi ja juhendab Tauno Kangro.

Viimase peatuse tegime Laitse rallipargis. See on suurepärane kooslus aktiivsest meelelahutusest, ralli- ja motospordist ning sellega kaasnevast adrenaliinist. Rajanud on selle vennad Suvemaad ja arendanud on nad oma hobi eesmärgiga, et see oleks ka teistele kättesaadav. Park ei ole veel päris valmis, siin-seal hakkas silma kruusahunnikuid ja ekskavaatoreid, torusid ja muid ehitustarvikuid. Kuid samas on seal juba võimalik saada ehedaid ainulaadseid rallielamusi.

Rallipargi ala on 28 hektarit, keskus hõlmab paarisrada, motokrossirada, mudelautode rada ja hobikardirada. Lisaks lõbule on siin võimalus teha ka tööd: selleks on olemas ruumid koosolekute ja seminaride korraldamiseks.

Muljeid

Kati: Nägime seal hulka oma tööle pühendunud, järjekindlaid inimesi - vallavanem Karu, Viljam Borissenko sõltlaste rehabilitatsioonikeskusest, Tauno Kangro. Reisi "rosin" oli Karu ise.

Ene: Kogu koolituse vältel on koos olnud väga tore seltskond, keda sai õppereisil veelgi rohkem tundma õppida.

Õppereis oli väga hästi korraldatud. Muhe ja vahetu vallavanem Enn Karu tunneb valla valdusi nagu oma viit sõrme. Kohtumisel Kernu valla ja kodanikuühenduste esindajatega tuli tõdeda, et nii nagu meilgi, on väga oluline aktiivse eestvedaja olemasolu ja külaelanike kaasamine.

Kustumatu mulje jättis Lootuse Küla, inimeste julgus seista silmitsi oma probleemidega. Tauno Kangro Graniitvilla lummas oma sisekujunduse, maalide ja skulptuuridega. Õppereis oli hariv ja silmaringi arendav.

Ülle: Väga meeldis see nägemus, mis tekkis vallavanemast. Mulje, et ta on kõigega kursis, tunneb vallas iga inimest. Enn süstis meisse tubli annuse positiivsust ja head tuju. Külastatud objektid on kõigile hea tahtmise juures kättesaadavad, aga see ehedus, soojus ja lihtsus, mida ühe ametniku juures täheldasime, vist mitte.

Järgmine ja ühtlasi viimane koolitus sarjast "Koostööaldis aktiivne kogukonnaliider" toimub 10. novembril Kiratsi külamajas.