2011. aastal oli Statistikaameti andmetel Kõpu vallas 19 töötut, mis teeb töötuse määraks vaid 4,7%. Väikeste valdade seas on see väga tubli tulemus. Samas on Kõpul ka vedanud, nad asuvad vaid 20 kilomeetri kaugusel Viljandi linnast, mis pakub suurele osale kõpulastele tööd.

Müstiline, aga teenused on kohapeal olemas!

Siiski ei erine Kõpu ühes aspektis teistest väiksematest omavalitsustest, ka nende elanike arv on aasta-aastalt languses.

„Nõukogude ajal oli meil tugev kolhoos ja siia tulid aktiivsed ja andekad inimesed, nüüd on nad aga pensionile jäänud. Loodame, et nende lapsed ja lapselapsed jäävad Kõpusse," ütles vallavanem.

Palju on räägitud sellest, et väikestest kohtadest kolivad teenused ära ning bussid ei sõida. Kõpus on aga kõik olemas - lasteaed, põhikool, postkontor, päästevõimekus, bensiinijaam, pood jne. Seejuures lasteaia ja koolikohtade muret ei ole, neid jätkub.

„Oleme siin isekeskis naljatanud, et kahjuks ei ole meil ujulat ja teatrit. Kuid needki on 20 kilomeetri kaugusel olemas," rääkis Kiviloo.

Kõpu vallast: olulisim paik, Soomaa

Pindala - 258,78 km²

Asustustihedus - 2,6 elanikku km² kohta

Valla keskus - Kõpu alevik

Asustusüksusi - 9 küla ja 1 alevik

Valla majanduselus on oluline koht põllumajandusel, puidutöötlemisel, turismil. Tuntuimad ettevõtted on põllumajandussektoris tegutsev Kõpu PM OÜ, puidutöötlemisfirma OÜ Kõpu Puit ning maaparanduse, tee-ehituse ja -hooldusega tegelev O.K. Veod. Oluline tööandja on vallavalitsus.

Kõpu valla olulisemad paigad on Soomaa - palju puutumatut loodust, vaikust, rahu, viies aastaaeg. Turiste toovad Kõpu valda loodusmatkad, seiklus- ja kanuumatkad, spordisõpru võrkpall, kiiking, rahvaralli, maasturite suvesõit ning jahilaskmine.

Kõpu vallast ei leia turist aga kuulsat Kõpu tuletorni. See asub Hiiumaal Kõrgessaare vallas Kõpu külas.