Möödas on nõukogude võimu ajad, kui töökohti valiti eluaseme järgi. Tänapäeval määrab noore perekonna elukoha siiski enamasti võimalus leida hea töökoht ja alles seejärel vaadatakse, kas hea töökohaga kaasnevad ka head kohalikud olud: lasteaiakoht, kooli olemasolu ja muude eluks oluliste teenuste lähedus. Noored inimesed liiguvad sinna, kus on head töökohad ja palju vaba aja veetmise võimalusi, mida maal ei ole.

Samas on ka palju selliseid peresid, kes seavad esikohale maal elamise eelised ja selle järgi valivad oma elukoha ning alles siis vaatavad, mis tööd maapiirkonnas teha õnnestub. Neid inimesi oleks vaja aidata maale elukoha leidmisel.

Vallamajast ja ka minu käest on päris sageli küsitud võimaluste kohta tulla elama Tarvastu valda. Kahjuks olen pidanud alati vastama, et vallal pole kortereid ega maju, mida saaksime müüa. Oleme seisukohal, et maja või korteri omanik on oma varale kõige õigem peremees ning vald ei pea üürikortereid ega üürimaju pidama.

Novembri volikogu istungil müüsime vallale kingitud maja, mille kohta oli laekunud mitu ostusoovi. See näitab, et kui maja müüa õige hinnaga - sellisega, millega ostja veel nõus on - siis on võimalik ka Tarvastus müüa vanu maju või seisma jäänud kortereid. Maja aastaid tühjana hoida pole õige, sest elaniketa maja muutub ju üpris ruttu niiskeks ja hakkab peagi lagunema. Ei maksa arvata, et aja möödudes maal majad kallimaks lähevad. Kinnisvara hind tõuseb ikka seal, kus on head töökohad, kõrged palgad ja elanike arv kasvab.

Tarvastu vallavalitsuse nimel teengi nüüd ettepaneku tühjalt seisvate majade ja korterite omanikele, kes sooviksid oma kinnisvara müüa, et oleme valmis aitama teil neid müüa. Tarvastu Teataja avaldab edaspidi igas lehenumbris tasuta mõne meie vallas asuva eluaseme müügi kuulutuse. Vajadusel teeme majast pilti ja kujundame selle ilusaks ajalehekuulutuseks. Vallavalitsus ei hakka muidugi kinnisvaraäri ajama, vaid seda teeb ikka maja või korteri omanik. Tarvastu valla kasu oleks see, kui valda tuleks tänu tühjade majade ja korterite müümisele uusi kodanikke.

Maja müümiseks on õige aeg siis, kui on olemas ostja. Õige hind on siis, kui ostja pole rohkem nõus maksma ja müüja on veel nõus müüma. Kui pole, kellele müüa, pole ka majal hinda ...