Räägi oma isast, missugune on sinu isa, teen lasteringis istudes muude küsimuste sees katse isade kohta üksikasjalikumat infot õngitseda. Keegi ei leia kohe õigeid sõnu. Abistav küsimus, kas ta on tark, tugev, lõbus, sõbralik, töökas, aga katkestatakse sedamaid.

See on Rika, kes teatab raudkindlalt: „ Kõike, kõike, kõike!" Ja temaga ühinevad kooris rühmakaaslased.

Kui jutt vestlusringis isade tööde-tegemiste juurde jõuab, tuleb välja, et õige paljude laste issid on tööl Soomes: kes parandab maju, kes ehitab. Veab neil soomlastel - hulk tarku, tugevaid, lõbusaid jne eesti mehi on nende teenistuses...

Ragnar saab õnneks tasakaaluks öelda: „Minu issi käib laudas tööl, annab vasikale piima." Hannes lisab omalt poolt: „Mul töötab taadu Rauameistris valvurina."

Kiiduväärsed isad

Mida kõike ei oska isad hästi teha! Lisete kiidab: „Minu issi oskab hästi maju parandada ja keevitada. Kui miski katki läheb, siis tema parandab ära." Kiidusõnu isade remondi- ja ehitusoskuste kohta koguneb piltlikult öeldes korvitäis.

Sellest on veel vähe. Pääsupesa laste isad on toimekad ka köögis. Rika teeb otsa lahti: „Minu issi oskab süüa teha. Tavaliselt teeme praekartulit ja liha. See meeldib meile mõlemale."

 „Meie oleme ka teinud huvitavaid toite," tunnustab Lisete oma isa. Janette lisab, et tema isal kukuvad hästi välja plov ja hakklihakaste.

 „Ta tegi meile telekalaua. Ja vahepeal me mängime koos," toob Meribel välja oma trumbi.

 „Minu issi oskab hästi tööd teha," teeb Krislin lühikese kokkuvõtte ja täpsustab kindluse mõttes: „Ta parandab teiste autosid."

Kasparil on oma isa kiituseks kohe mitu mõtet kokku köidetud. „Mind huvitavad arvuti- ja telefonimängud ja issi lubab mul neid vahel mängida ja ma olen selle üle õnnelik, et tal on palju jõudu ja ta teenib töölt raha. Siis ta toob meile raamatuid, mida on hea vaadata."

 „Minu issil on ka palju jõudu, jaksu. Ma olen rõõmus, kui ta on kodus. Ta toob ikka mänguasju ka ja mängib minuga lauamänge," teeb Riho teatavaks oma isa plussid.

Hannes poetab, et tema on tänulik nende puhkepäevade eest, mis taadul vahel on. „Siis on ta minuga koos," kõlab lihtne põhjendus.

Mida isale kinkida

Pidupäeva puhul tehakse ikka kingitusi. Nüüdki oli lastel hulganisti ideid varnast võtta, millega isa saabuval tähtpäeval meeles pidada.

 „Ma teen issile ühe sügislaulu," on Rihol esimesena kingimõte küps.

 „Ma kingin issile rokklaulu. Tuvh-tuvh-tuvh," võtab Kaspar kohe eelmisest ideest tuld ja rokib elavaks näiteks mõnuga.

 „Ma kingin talle raha ja rahakoti ja lille," lubab Ragnar, kui on endamisi pisut aru pidanud.

 „Ma kingin kolm asja: laulu, lille ja raha," on ka Riho valmis kinki täiendama. Pisut aru pidanud, lisab ta sellesse komplekti veel kaardi.

Hannes tahaks üllatada oma taadut ühe meestefilmiga. Andi, kes on seni üksnes omaette aru pidanud, pakub korraga välja terve strateegia: „Ma joonistan talle kaardi. Kui ta Soomest varem koju ei jõua, siis annan talle selle hiljem."

Kasparilt on oodata isadepäevalauale veel küpsisetorti. Hannes tähendab seepeale meelerahuga: „Mina ostan tordi poest."

 „Ma tahaksin issile telefoni kinkida, sest tal on vana telefon," teeb Richard teatavaks oma ülla mõtte. Tüdrukud on oma kingimõtete avaldamisel tagasihoidlikumad.

Vaid Rika ei tee saladust - ta tahaks isale võtmehoidja kinkida. Juba poiste nimetatud kaardimõte meeldib aga ka Eliisa Martale. Või mis meeldib - tal on kaart juba valmis. Mis seda ehib, las see jääda siis üllatuseks! Head isadepäeva!