Jõudsin arusaamisele, et hea tahtmise juures saab iga lapski elektri ja seega ka raha säästmisele kaasa aidata.

Need lihtsad ja kõigile jõukohased nipid on kokkuvõetuna järgmised.

Valgustus: lülita välja

Keskmiselt kulub peres valgustusele 20-25% kogu elektrikulust. Ruumist lahkudes või päevasel ajal lülitage lambid välja ja tõmmake kardinad eest!

Televiisor: väldi ooterežiimi

Digiboks, muusikakeskus kõlaritega ning DVD-mängija või mängukonsoolid seisavad enamiku ajast ooterežiimil (kuni 10% elektri kogukulust!). Need kõik tuleks pärast kasutamist täielikult välja lülitada või vooluvõrgust lahti ühendada. Mugavuse huvides eelistage lülitiga pistikupesi, et ühest nupust kõik korraga sisse-välja lülitada.

Laadijad: seinakontaktist välja

Seinastepslisse jäetud adapterid ja laadijad, hambaharjad ja pardlid tarbivad elektrit.

Küte: küta nii palju kui vaja

Aken avage tuulutamiseks - seda ei tasu hoida pidevas tuulutusasendis. Sulgege alati enda järel välisuks.

Kraan: vähenda survet

Ärge peske nõusid suure survega vee all ega laske veel niisama joosta, ka hambapesul. Kui voolavat vett parasjagu tarvis pole, tuleks kraan sulged, sest mida vähem vett kasutada, seda vähem kulub energiat ka vee soojendamiseks.

Veekeetja: keeda nii palju kui vaja

Elektrilise veekeetja kasutamine on pliidil vee keetmisest energiasäästlikum. Pange keetjasse just niipalju vett, kui parasjagu tarvis (NB! Mitte alla keetja miinimumi!). Ka kannu küttekehale kogunenud katlakivi mõjutab elektriarvet.

Pliit: kasuta õige suurusega keeduala

Toidu valmistamisel kasutage poti või panni suurusele vastavat keeduala. Näiteks 16 cm diameetriga pott 18 cm läbilõikega keedualal suurendab energiatarvet kõrgeima kuumuse korral kuni 15%. Võimaluse korral potile või pannile peale kaas! Ja loomulikult tuleks pliidi kuumus peale toidu keema hakkamist madalamaks keerata.

Külmik: sulge uks korralikult

Sulgege külmiku uks alati korralikult, sest sisse pääsev soe õhk tuleb külmikul uuesti jahutada. Iga ukse avamisega pääseb külmikust keskmiselt välja 30% külmast õhust. Seega mida pikemalt avatud külmiku ees oma soovide üle mõtiskleda, seda rohkem maksad.

Nii lihtne see säästmine ongi!