Küsimusele, kuidas saab riik selle maksu üle otsustamise endale võtta, oli vastus selge: riigikassast kompenseeritakse vallale maamaksust saamata jääv tulu. Jäeti aga targu ütlemata asjaolu et keskvõim on valla tulubaasis 2013. aastal arvestanud maamaksu maksimaalselt lubatud 2,5%.

Paikuse vald pole seni aga seadusega lubatud maksimaalset maksumäära tiheasustusaladel elamumaalt oma inimestelt nõudnud. Ja „karistuseks" arvestab riik nüüd tasandusfondi riigieelarvest kantavat maamaksu vahet ligi 20 tuhat eurot vähem.

Kõike eelnevat arvestades murdsid vallavalitsus ja volikogu pead, mida teha - kas tõesti tõsta eelarveaugu lappimiseks nende inimeste maksumäära, kel maad üle 1500 m2, ca 1,66 kordseks.

Volikogu liikmed olid üsna üksmeelselt aga seda meelt, et oma elanikesse tuleb suhtuda võrdselt ning et kodualuse maa maksu vabastamise riiklikku kampaaniat ei ole eetiline lasta suures osas kinni maksta just vallasiseselt, jaotades see erinevate maaomanike vahel ringi.

Ja kuna valla eelarve kokkupanemisel erilist fantaasiat kasutada ei saa, jäi volikogu seisukohale, et uue eelarve tulude ja kulude kokkupanekul tuleb senisest veelgi rohkem kaaluda teatud üldiste dotatsioonide eraldamise vähendamist ja mõningate uute investeeringute otstarbekust ja nende edasilükkamise võimalusi.

Seega tehakse detsembrikuu volikogu istungile ettepanek jätta kehtima 2012. aastal kehtinud maamaksu määrad.