Need on alguslaused oktoobris Comeniuse projektiga Prantsusmaal käinud meie põhikooli õpilaste Johanna Jürima ja Germo Nõgesmaa ülevaatlikust ja põnevast reisipäevikust. Loen edasi: „Tohutu palavus ja kõrvetav päike. Esimesed muljed saarest on aga vapustavad!

Ei oskagi kohe kõike kirjeldada. See lõputu sinine ookeanipiir, vahutavad lained, võimsad mäed, järsud kuristikud, lopsakas loodus. Emotsioonid on laes." Loen edasi. „On õhtu ja sätin vaikselt magama, toa laes askeldab aga sisalik, kes on muu hulgas selle saare üheks sümboliks, nimelt võib neid leida igalt poolt.

Mina näen seda sümbolit aga esimest korda. Suur au viimaks kohtuda!". Loen veel edasi ja elan koos IXa klassi õpilaste Johanna ja Germoga läbi kõik need kaheksa imeliselt veedetud päeva: peremajutused „kodulinnas" Saint- Louises; rannas korraldatud piknikulaadse tutvumisõhtu projektis osalevate norrakate, sakslaste, rumeenlaste, itaallaste, hollandlaste ja võõrustajatest prantslaste seltsis; snorgeldamise, väidetavalt 400 pöördega bussireisi mägedesse ülevalpool pilvi; jalgsimatka enam kui 2,6 km kõrgusele mitteaktiivse vulkaani Piton de Neiges tippu; muskaatpähklipuude, vaniljetaimede, kaneelipuude, banaanitaimede ja arvukate palmiliikide imetlemise Gardeni looduspargis; kilpkonnamuuseumi külastamise Saint -Leuses jne, jne.

 „Reunion - ise nii väike, umbes Saaremaa-suurune, kuid avastamist jätkuks aina veel ja veel".

Reisi eelviimane päev veedeti kohalikus koolis, kus kõik seitse Comeniuse projekti osalejariiki tegid väikese tutvustuse oma riigi ja kooli kohta. „Lennusõit koju oli pikk, kuid koduigatsuses ja möödunud päevade ereduses läks see üsna kiiresti.

Olles aga Eestimaa pinnal, olen rõõmus, et elan siin. Mulle meeldivad kõik neli aastaaega ja ka Eestimaa loodus. Kindlasti laiendas see reis ja vahetusõpilaseks olemine minu mõttemaailma ja silmaringi ning olen tänulik, et on olemas selline programm nagu Comenius".

Johanna Jürima, Germo Nõgesmaa, Reunion 16. - 
Johanna ja Germo on peale 3-tunnist ronimist vulkaani tipus. Mitte kõik ei jõudnud sinna – kes jäi kohe ootama platoole, kes jõudis poole peale. Aga nüüd kulub veel 3 tundi ligi 3 km kõrguselt alla minekuks

Comeniusest veel

Paikuse Põhikooli lapsed ja õpilased osalevad kaks aastat kestvas rahvusvahelises Comeniuse projektis juba kolmandat korda. Sel sügisel alanud projekti avakohtumine toimus Rumeenias, kus osalesid peale direktori huvijuht Kristel Kadakas ning IXa klassi õpilased Silver Tamme ja Hanna Grete Õispuu.

Delegatsiooni kõikide liikmete reisikulud kaetakse Comeniuse projekti rahadest. Märtsivaheajal kohtutakse Norras, mai lõpus Itaalias ja septembris on Paikuse kord projektikaaslasi võõrustada on järgmise aasta septembris.

Kui õpetajad majutatakse vahel ka hotelli, siis õpilased elavad alati kodudes, mis on väga hea võimalus külastatava maa kommete ja kultuuri tundmaõppimiseks.