Kuigi ka Rand on Tallinnas sündinud ja kasvanud, ei luba ta end läbi ja lõhki linnameheks pidada.

“Maailma mõõtmes on Eesti linnad ise ka rohkem nagu suured külad,” hindab ta. “Eestlaste puhul on side maaga üldse tugev, minagi olin lapsena kõik koolivaheajad maal.”

Ka Kinobuss on ettevõtmine, mis pole Eesti kaugemaid servi vältinud – seega midagi uut Rand enda jaoks väikeses vallas ei oodanud. “Minu juured on siinsamas, Laimjala vallas. Olen ema poolt seotud Aavikute suguvõsaga, kellest tuntuim on keelemees Johannes Aavik,” selgitas ta.

Esivanemate talust on küll järel vaid majaase. Seega tuli endale soetada uus elukoht, mille kordaseadmine alles käib. See viimane andis vallavanem Vilmar Rei sõnul aga Ranna kasuks otsustamisel julgust juurde – kui inimene end juba kohaga seob, on lootust, et jääb ka pidama.

“Meie lootus on muidugi, et ta vallas seni tegutsenud ringidele lisaks ka kinoasja arendaks,” tunnistas Rei. Seda on Rand lubanud ka teha.

“Muidugi saab siin edaspidi kino,” naeris ta küsimise peale. “Kino on mulle südamelähedane ning asi, mida ma tunnen, oskan ja tahan teha. Miks ei peaks me siin sellega edasi minema.”

Esialgu on plaanidest veel vara rääkida, sest vastne rahvamaja juhataja elab sisse, tutvub inimestega ning koostab järgmise aasta kultuurikalendrit.

Ukse ees on jõulud, paljugi tuleb korraldada. Organiseerimisega on Rand aga harjunud ning tunneb end selles tugevalt. “Eks ma natuke rohelisena ennast siin tunnen, aga inimestega on tore suhelda ja nüüd ma tasapisi uurin, millised on siinsed tavad, ning vaatan, kuidas edasi minna.”

Maal rahvamajade juurde käiv rahvatants ja koorilaul on mehele tuttavad, Ranna abikaasa suisa koorijuht. Ta ise on ka pikalt kooris laulnud ning valmis seda veelgi tegema. “Maal on tegelikult asjatundlikke inimesi küllalt, seega ei hakka ma ise kindlasti koori juhatama, küll aga võin juhatada filmiringi,” lubas ta.

Uus pole seegi, et tööks tuleb raha ise leida ning valla eelarvele suurt loota ei saa. Aga eks Kinobussi projekt on samuti olnud pidev asjade korraldamine ning tegevuse jaoks raha leidmine.

Laimjala vald asub Saaremaa kaguosas ning on maakonna üks väiksemaid. Vallas elab ligikaudu 800 inimest, seal on 24 küla ning üks põhikool.