Ettevõtluspäeva ettekanded olid kolmel teemal: EAS poolt pakutavad toetused ettevõtjatele, Töötukassa poolt pakutavad võimalused ning taluturg Haanjas ja koduköökidele esitatavad nõuded.

EASi toetustest rääkis ettevõtluskonsultant Ivi Martens. Nii Töötukassa kui Vetarinaar- ja Toiduameti „delegatsioonid" olid väga esinduslikud.

Töötukassast osakonnajuhataja Jaan Veeroos, teenuse konsultant Külli Velkmann ning juhtumikorraldajad Malle Kelt ja Jüri Nassar, Vetarinaarja Toiduametist peaspetsialistid Tiiu Tamm, Kaire Siidra ja vanemspetsialist Tiina Mähar.

Kõige aktiivsemat huvi ja artuelu tekitas Vetarinaar -ja Toiduameti ettekanne taluturu loomisest ja koduköökidele esitatavatest nõuetest.

Tundus, et see on teema, mis ammu ettevõtjatel hingel. Pärast ettekannete lõppu jätkus päev meeldivas juturingis, laual Hartsmäe talu maitsvad leivad ja Merike Kapi hõrgud koogid. Juttu ja teemasid oli palju. See, et selliseid kokkusaamisi on vaja, oli kõigile selge ja järgmiseks kokkusaamiseks hakati juba uusi plaane tegema. Kas edaspidi hakata kokku saama 2 või 4 korda aastas, ei ole veel selge, aga omavahel rääkida ettevõtjad tahavad. Ettevõtjate kokku-kutsumise ja ettekandajte otsimse võtab vallavalitsus esialgu oma õlule.

Jututeemasid oli aga teisigi, esitati küsimusi ja ettepanekuid vallavalitsuse esindajatele, Väle Prutt rääkis Suhka abikomando tööst. Ja siis läks jutt jällegi turu teemale. Taluturgu oleks Haanjasse vaja, aga millisel kujul? Kas orienteeruda turistidele või luua võimalus kohalikele oma toodanguga kaubelda.

Kus võiks turuplats asuda ja kas müüjaid-ostjaid jätkuks. Jne, jne. Ettevõtluspäeva ideede ja mõtete tuules toimus 8. novembril kohtumine Osula taluturu eestvedaja Elgita Kenderiga. Elgita entusiasm ja ettevõtlikus olid nakkavad ning kohaletulnute mõtted taluturu loomisest hakkasid konkreetsemat kuju võtma.

Kahe kokkusaamise põhjal julgen öelda, et turu rajamisest Haanjasse võib asja saada. Selliseid entusiastlikke eestvedajaid nagu Elgita Kender oleks aga meilegi vaja. Siinkohal kutsun kõiki üles avaldama oma mõtteid ja ideid taluturu teemal ja kes tunneb, et ta võiks organiseerimistöös kaasa lüüa, andku endast märku.

Mõttearendusteks sobib nii valla leht, kodulehel olev foorum või kirjutage minu meiliaaderssil tiia@haanja.ee.

Turg enne kevadet ei käivitu, vajalik on korrastada paberimajandus ja teha väike küsitlus. Küll aga pakub vallavalitsus välja võimaluse valla kodulehel oma toodangut reklaamimiseks.

Selleks loome kodulehele eraldi lehe, kuhu saab panna oma toodangu tutvustuse ja kontaktid.

Oleme valmis vahendama Haanja valla inimeste toodangut ja kontakte. Kõik, kel talvekartuleid ja porgandeid, kootud kindaid-sokke, küttepuid või muud müügiks/ vahetuseks pakkuda, saavad oma kontaktid ja kauba pakkumise kodulehel avaldada. Saatke oma kontaktid ja kauba kirjeldus (võiks lisada ka pildi ning hinna) e-posti aaderssile tiia@haanja.ee .