Comenius on osa Euroopa Liidu 1995. aastal käivitatud haridusalasest tegevusprogrammist Socrates. Comeniuse tegevusvaldkond on kooliharidus ja programmi tegevused lähtuvad neljast põhieesmärgist: parandada hariduse kvaliteeti, tugevdada selle Euroopa dimensiooni, toetada võõrkeelte õppimist ja edendada kultuuridevahelist teadlikkust.

Esimene projektikohtumine koordinaatoritele toimus Türgis 14. - 19. oktoobril 2012.a. Türgit tuntakse suurepärase suvituskohana, paljud teavad sealseid rohkeid antiikaja varemeid, kuid hiigelpoolsaare keskel laiuvast ebamaisest sammaste ja koobaste kuningriigist, Kapadookiast, pole eriti kuuldud. Just selles piirkonnas asub meie Türgi partnerkool. Seal valitseb teravalt kontinentaalne kliima - suvel on põrgukuumus, talvel kõva külm, maad katab paks lumi.

Kapadookia tekitasid kolm vulkaani (kõrgeim on Erciyes), mis miljonite aastate vältel aeg-ajalt pursates katsid nendevahelise oru 100 - 150 m paksuse erineva koostise, kõvaduse ja värvitooniga laavaga. Aastatuhandete jooksul on vesi ja tuul pehmemad tufikihid "korstnate" ümbert ära uhtunud, jättes alles müstilised hiigel-seentekujulised, sageli tumedamate basaldist mütsidega sambad. Sammastesse rajati iidsetel aegadel maa-alused käigud ja ruumid lühiajaliseks pelgupaigaks vaenlaste eest. Eri perede käigud ühinesid ja tekkisid sipelgapesasarnased labürindid, kus elati üha pikemalt. Sealgi toimis kloostrisarnane ühiseluvorm - lisaks elukongidele kaevati ühised köögid, söögisaalid, laudad, laod, veinikojad, veereservuaarid, kirikud ja usuõpperuumid. Veel praegugi kasutatakse Kapadookia koobastikke panipaikade, keldrite ja isegi lautadena. (allikas: Äripäev 15.04.2005).

Nii nagu meie riigis, toimuvad ka Türgis suured haridusreformid. Sellest aastast peavad kohustuslikult koolis käima lapsed alates 3. eluaastast. Riik planeerib kahe järgneva aasta jooksul minna täielikult üle elektroonsetele õppematerjalidele, mille tarbeks jagatakse kõikidele õpilastele Türgis valmistatud tahvelarvutid. Türgi hariduspoliitikas on põhimõte, et vallalised õpetajad, kes on spetsiaalsed testid edukalt läbinud, saadetakse iga nelja aasta tagant halvemas arengustaadiumis maakoolidesse tööle parandama haridusolukorda selles piirkonnas. Meie Türgi partnerite kool asub Kapadookia vaeses maapiirkonnas. Meid vastu võtnud koolipere külalislahkus oli südantsoojendav. Lapsed laulsid meie tervitamiseks laule, lapsevanemad olid valmistanud koduseid rahvuslikke hõrgutisi, millega meid kostitati.

Esimene projektikoosolek koos õpilastega toimub 10.-14. detsembrini 2012 Sillaotsa Koolis. Teiste riikide õpilased (kokku kuni 25 õpilast) majutatakse meie õpilaste kodudes. Valmistumine külaliste vastuvõtuks juba käib. Külalised osalevad tundides, külastavad Tartut, AHHAA ning Aura keskust, Eesti Rahva Muuseumi jpm. Projekti raames sai meie kool ülesande korraldada kontsert, kus on võimalik kõigil partnerkoolidel esitleda oma maa kultuuri ja muusikat. Seetõttu, toimub 13. detsembril Priiuse seltsimajas talvekontsert, kus pearõhk on meie õpilaste etteastetel aga esinevad ka teiste riikide lapsed. Ootame kuulama ja vaatama kõiki vanemaid ning ka teisi huvilisi meie vallast.

Järgmised Comeniuse projektikoosolekud toimuvad:

18. - 22. märts 2013 Soome

13. - 17. mai 2013 Hispaania

23. - 27. september 2013 Türgi

24. - 28. märts 2014 Slovakkia

12. - 16. mai 2014 Ungari

Meie koolis on õpilaste valikukriteeriumiteks osalemaks teiste riikide projektikoosolekutel õppeedukus, kooli esindamine ja majutusvõimaluse pakkumine. Osaledes projektikoosolekutel, anname oma õpilastele võimaluse suhelda inglise keeles, tutvuda teiste maade hariduselu ja kultuuriga ning leida sõpru!