Enamasti on need tehislikku laadi ja üks sellistest asub Kiili alevis pargi servas.

Paraku on sellega olnud juba aastaid palju probleeme, mis seonduvad eelkõige laste ohutusega ning siinkohal ei käi jutt mingitest abstraktsetest euronõuetest, vaid täiesti konkreetsetest muredest.

Postid visati tiiki

Esiteks, mägi asub väga lähedal tiheda liiklusega Lasteaia tänavale ning hea libisemise korral ulatub kelgusõit üle tee. Et senimaani pole õnnetust juhtunud ja auto alla kelgutatud, on loomulikult suurepärane, aga lõpmatult ei pruugi nii hästi minna. Suvine õpilasmalev paigaldas seetõttu teeserva puitpostid, mille külge oli plaanis paigaldada kaitsevõrk.

Erakordselt varane oktoobrikuine lumi tõi paraku mäele ka esimesed kelgutajad ja pooled postid tõmmati maa seest välja.

Lisaks oli isadepäeva nädalavahetusel keegi lihtsalt vandaalitsenud, juba kõik postid välja kiskunud ja tiiki loopinud.

Mida siis peaks nüüd tegema? Selge on, et kelgukaared ei tohiks tee peale ulatuda ja ka mäge ei saa teise kohta nihutada.

Vallavalitsus laseb postid uuesti paigaldada - kui vaja, siis toekamad, ja kui vaja, siis maasse valatud kujul. Kõige mõistlikum oleks siiski, kui kõik autojuhid ilmutaksid erakordset ettevaatust ning kasutaksid minimaalset liiklemiskiirust.

Probleeme ebamõistliku sõidukiirusega esineb antud lõigul tegelikult kogu aeg ning see teema on läbi käinud ka lasteaia hoolekogust - n-ö raske jalg on paljudel lapsi lasteaeda viivatel isadel ja paraku ka emadel.

Lugege sõnad peale

Teiseks probleemiks on asjaolu, et vahetult mäe kõrval asub tiik. Sellesügisesed lakkamatud vihmad on paisutanud veetaseme maksimaalseks ning igal sügisel on õhus küsimärk, et kas korralik külm tuleb ja kaanetab sellele jää peale või tuleb enne lumi ja läheb kelgutamiseks. Siin ei ole paraku muud varianti kui lastevanemate ja kooli ning lasteaia pidev selgitustöö ning ohule tähelepanu juhtimine.

Kolmandaks - sellelt kelgumäelt on varasematel aastatel sõidetud otse traumapunkti rohkem kui üks kord, sest on lihtsalt kelgutatud vastu puud.

Kevadel sai paar puud maha võetud, mis kelkusid nagu magnetiga ligi tõmbasid, aga probleem ei pruugi olla täielikult lahenenud. Seetõttu on soovitus kõikidele sihtgruppi kuuluvatele lapsevanematele - palun käige vähemalt korra lastega kaasas ja fikseerige olukord, vajadusel lugege sõnad peale.

Neljas probleem oli see, et õhtusel ajal oli mäe peal täielik pimedus. See teema on saanud tänaseks vähemasti osalise lahenduse, novembri alguses sai paigaldatud kahe lambiga kõrge tänavavalgustuspost, mis ühelt poolt valgustab lasteaia uut parklat ning lume tulekul lülitatakse sisse ka teine valgusti, mis vähemasti ühe kelgumäe külje ära katab.

Lõpetuseks tahaks meelde tuletada, et vallavalitsus üksi ei saa ennetavate meetmetega antud paigas turvalisust tagada, oma panus tuleb anda ka lapsevanematel ning lastel endil.

Hea lugeja, kui tead oma kodukohas sarnaseid ohtlikke kelgutamiskohti, kirjuta sellest kommentaaridesse, saada foto aadressil rahvaal@eestielu.ee või kasuta saatmisvormi.