Ja soovid ju täituvad - 30. oktoobril 2002. aastal toimus nii-öelda asutamiskoosolek ning sama aasta 8. novembril oli Tervisemaja saalis esimene tantsuproov.

Esimene esinemine leidis aset juba poolteise kuu pärast 27. detsembril valla eakate jõulupeol. Küütude värvigamma oli esialgu lai, sest igaüks kandis seda, mis käepärast: oli Reigi rohelisi ja muud värvi seelikuid, oli Pühalepa punast ja vist teisigi hiiu punaseid. Tantse oli veel vähe, kuid kogemus ise rikastav.

Mida aeg edasi ja mida enam saadi kogemusi, seda kergemini hakkas tulema ka naeratus. Võib-olla mitte veel päris esinemise-naeratus, aga vähemalt üksteise julgustamise naeratus või sassiminemise lõbususe naeratus küll. Järjest rohkem on tulnud ka esinemisvõimalusi nii kodu- kui välismaal.

Selle kümne hooaja vältel on meil olnud 33 tantsijat, lisaks veel mõned laenatud tantsulised mujalt. Selgeks on saadud 70 tantsu pluss 12 nii-öelda tilu-lilu tantsu, soetatud endile Reigi küüdud ja säravamaks on muutunud naeratus. Ja kõige krooniks on meil särasilme juhendaja Helgi. Selline on tänaseks päevaks Ungrulust.

Tore, et alati on vajaduse korral olnud võimalus tantsijaid teistest Helgi rühmadest laenata või kaasata. Ilma nendeta ei möödunud ka see pidu. Kontserdil aitasid õnnestuda meie valla lasterühm „Siidipaid", naisrühmad „Hiiu Sõlg" Käinast ning „Taherpill" Emmastest. Suur tänu ka meie endisele tantsijale Vellile, kes võttis enda kanda kontserdi sõnalise osa. Tänud teile!

Samuti täname kõiki, kes meie tantsudele kaasa elama ja meid õnnitlema olid tulnud. Aitäh!