Tippjuhtide vari oli ka Sandra Raud Tabasalu ühisgümnaasiumist (TÜG). Ta tutvus rahandusminister Jürgen Ligi päevaga.

Kuidas sai TÜG-i 10A klassi õpilasest ministri töövari? Sandra Raua majandus- ja ettevõtlusõpetaja Tõnis Vare ütleb, et soovist sai anda teada läbi JA internetilehe. "Konkurss on gümnasistide hulgas kõva. Üle kahe inimese kohale," teab Vare. Registeerimine on tavaliselt oktoobris, valik langetatakse novembri alguseks.

Vaatas vana videot

Et gümnaasiumiosa esimese klassi õpilane just praeguse valitsuse ühe kõige tähtsama ning hõivatuma ministri töövarjuks sattus, on juhus.

Sandra Raud räägib Harku Valla Teatajale, et sai Jürgen Ligi töövarjuks olemisest teada paar päeva enne 22. novembrit sõnumi teel. "Siis paluti juba edasi suhelda ministri sekretäriga. Ning siis me leppisime kohtumise kokku," ütleb Raud.

Ta otsis enda sõnul ka internetist teavet ministri ja rahandusministeeriumi kohta.

"Kuid pean ausalt tunnistama, et väga põhjalikult ma siiski ei uurinud. Ma arvan, et koha peal, töö käigus on kõige parem õppida," ütleb Raud.

Minister ei puhkagi?

Üle sai vaadatud ka eelmise aasta töövarjupäeva video, kus Andrus Ansipi saatja pidi esinema valitsuse pressikonverentsil.

"Õnneks ma ei pidanud seal midagi rääkima. Küll aga andsin ma pärast valitsuse pressikonverentsi TV3-le intervjuu. Siis olin ma küll päris närvis," meenutab tüdruk.

Tööpäev kujunes pikaks. Kokku oli Sandra Raud ministri töövari üheksa tundi jutti. Neiu meenutab, et läks rahandusministeeriumisse kella üheksaks. Päev lõppes lauluväljakul presidendi kärajatega, mille päevakord ammendus kell kuus õhtul. Vahepeale mahtus töö ministeeriumis, valitsuse istung ja pressikonverents.

Milline näeb välja ministri tavaline päev kõrvaltvaatajale?

"Ma teadsin, et ministril on palju tööd. Aga et ta töötab päeval peaaegu vaheaegadeta, seda ma ei arvanud," ütleb Raud. Tema kinnitusel pidas Jürgen Ligi 22. novembri vaid ühe viieminutilise puhkepausi.

Ülejäänud aeg kulus ettevalmistustele, sõnavõttudele, kooskõlastustele ning muule asjajamisele.

Aga Jürgen Ligi inimesena? "Mulle on ta alati tundunud selline sümpaatne inimene. Ta on keskendunud," arvab Sandra Raud.
_______________________________________

MAILIN AASMÄE
Rahandusministeeriumi pressiesindaja

Sandra Raud oli väga uudishimulik töövari. Ta asus sellest aastast koolis majandust õppima ja leidis, et see, millega ta rahandusministeeriumis päeva jooksul kokku puutus, oli igati kasulik ja huvitav. Töövari oli samuti eelmisel ministril Ivar Padaril ja on varem olnud ka ametisoleval ministril Jürgen Ligil.