Päeval, mil vallaleht Murastet külastab, on koduhoius 13 sõimeealist mudilast. Kasvatajaidki tavalisest rohkem: Ketti ja Riina ning kohe jõuab kohale ka Kärolin. Parasjagu lõigatakse paberist välja lumehelbeid, sest lumesadu on varjutanud vaated avaratest akendest.

Töökoht iseendale

"MTÜ Tädi Kristi Lapsehoid sai alguse sellest, et Laulasmaa hotell pankrotistus ning minu töö tegevjuhina sai osa. Tegin kannapöörde, sest viis aastat äri juhtimist põletas mu läbi," räägib Kristi Napast. "Jäin koju ning nägin, et Muraste küla uues asumis on palju lapsi. Nad vajasid hoidmist. Võtsin endale mõned mudilased kodumajja." Esialgu oli neid kaks ja hiljem neli. Et nõudlust oli, rajas Napast oma ettevõtte ning sai naabri käest majaosa rendile. Ta läbis ka nõutava lapsehoidja koolituse ning uues kohas avati uksed 1. augustil 2009. aastal.

"Meie hoius on 1,5-3-aastased mudilased. Pärast seda saavad nad juba lasteaiakoha.

Nimekirjas on praegu 17 last. Osad käivad siin mängimas vaid paar tundi päevas. Tavaliselt on kohal 8-10 mudilast," räägivad kasvatajad.

Lapsed saavad kohti

Lasteasutustele on kehtestatud kõrged turva- ning tervishoiunõuded. Kas nende täitmine oli raske?

"Hoidjate koolitus andis põhja, mida vaja teha ning millised tingimused peavad olema täidetud. Päästeameti ja tervisekaitse nõuetele hoid vastab," ütleb Napast.

Toitu tehakse samas majas köögis ning põhikokk on tädi Riina. Hommikul pakutakse mudilastele putru, lõunaks kartulit-kastet või suppi. Iga päev viiakse mudilased õue aeda mängima. "Kui just pole väga tuisune või pakaseline ilm," lisavad kasvatajad. Praegu on hoius kümmekond mudilast. Aga jaanuaris saavad kolm last endale aiakoha ning kohad vabanevad. "Saame võtta kuni kolm last," räägib Napast.

Lapsed on kogu jutuajamise hoolega ametis. Kes mängib teletupsuga, kes autoga või suure karuga. Kas päkapikud ka käivad? "Jaa," ütleb üks häbelik tüdruk. "Varsti hakkame susse akendele panema. Ehk siis toovad päkapikud ka midagi," ütlevad kasvatajad.
________________________

MTÜ Tädi Kristi Lapsehoid

  • Lapsehoid asub Muraste külas Kolmiku tänav 27.
  • Avatud esmaspäevast reedeni kell 8-18. Lapsi saab jätta ka hommikuhoidu kell 8-12 ning õhtusesse hoidu kell 15- 18. 
  • Pakutakse ka peo-, pere- ja portreefoto tegemist, sünnipäevade korraldamist, peojuhi teenused. • Vt kristilapsehoid.ee.