Töövarjupäeva (TVP) korraldab Junior Achievement Eesti (JA Eesti).

Igal aastal osaleb TVP-l umbes 3000 õpilast ja seega sama palju ettevõtjaid ning oma ala spetsialiste.

TVP annab noorele võimaluse heita pilk täiskasvanud eduka inimese "päristöö" olemusse. Õpilased näevad, kuidas koolis õpitavad teadmised tööle asudes rakendust leiavad.

Õpilane jälgib varjuna täiskasvanu tööpäeva tööprotsessi sekkumata ning teeb hiljem nähtust kokkuvõtte. Seega ei sega töövari jälgitava päevaplaani. Samas garanteerib noore kaasamine tööülesannete jälgimisse rutiinivaba ja mõlemale huvitava päeva.

JA Eesti eesmärk on ergutada noortes inimestes huvi ettevõtluse ja majanduse vastu, aidata tajuda seost hariduse ja tulevaste karjäärivõimaluste vahel soovitud elukvaliteedi saavutamiseks.

KASU noorele

TVP määratleb oskused ja isiksuse omadused, mis on vajalikud tööalase edu saavutamiseks;

TVP annab võimaluse tutvuda oma tulevikuameti esindaja igapäevatööga;

TVP annab kindlust karjäärivalikuks;

TVP võimaldab näha ja tunnetada reaalset töökeskkonda;

TVP rõhutab hariduse väärtust tuleviku edukuses;

TVP muudab majandus- ja ettevõtlusõppe huvitavamaks ja elulisemaks;

TVP annab võimaluse luua kontakte ja suhelda inimestega, kes arendavad meie ettevõtlust ja ühiskonda.

KASU ettevõttele ja ettevõtjale

TVP annab rahulduse, aidates noori edukama tuleviku poole;

TVP laiendab ettevõtte tuntust;

TVP annab võimaluse tutvustada oma ametit ja juhendada noori;

TVP aitab selgitada noortele tööandja tegelikke ootusi;

 töövarjupäevale järgneva õpilaste arutelu-seminari abil suureneb ettevõtte populaarsus noorte hulgas.

Arina Avdeeva

Mulle meeldis töövarjupäev. See on hea võimalus sind huvitava ametiga tutvumiseks. Mina valisin endale raamatupidaja ameti, mis huvitas mind sedavõrd, et tahtsin sellega siduda oma eelseisva elu. Varju päev aitas mõista, et kontoritöö ei sobi mulle. Aitäh võimaluse eest nagu seda on varju päev, sest muidu oleksin läinud raamatupidajaks õppima ja võib-olla alles hiljem aru saanud, et see pole minu amet. Õppimiseks kulunud aastad oleksid kasutult raisatud. Varju päev on kooli lõpetajate jaoks väga vajalik ja kasulik päev!

Jefim Štšukin:

Töövarjupäev on väga kasulik ja huvitav projekt. Külastades valitud töökohta, saab õpilane võimaluse kaaluda kõiki plusse ja miinuseid, leida kinnitust valitud variandile või siis heita see eemale.

Jälgides TEA kirjastuses tehnilise toimetaja ja kunstnik-illustraatori tööd, võin öelda, et seal on huvitav töötada. Sain teada, kuidas valmivad raamatud, kuidas kogutakse kokku ja kontrollitakse informatsioon, kuidas luuakse ja kasutatakse illustratsioone ja fotosid, et küljendamine on küllaltki keeruline ja püsivust ning keskendumist nõudev töö. See päev aitas mind tulevase elukutse valiku tegemisel. Ma tänan Janek Saareoja, kes mind vastu võttis ja tutvustas kirjastuse tööd.

Kristina Vorobjova:

Minul õnnestus see päev veeta Esimese Balti Kanali kollektiivis, kus oli võimalus jälgida ajakirjaniku tööd. Ajakirjandus on vapustavalt huvitav eriala. Väga haarav ja mitmekülgne. Sain teada selle ameti eripäradest, näha inimest selles töös ning proovida ka oma jõudu selles valdkonnas.

Professionaalne ajakirjandus nõuab suuri teadmisi, vilumust ja oskusi. Peab omama laia silmaringi ning orienteeruma ühiskondliku elu kõigis valdkondades.

Varju päev aitas mul teha otsust tulevase eriala valikul ning ma loodan, et see traditsioon jätkub, aidates tulevasi kooli lõpetajaid eriala valikul.

Viktoria Zaharjaš

Ma leian, et töövarju päev on hea võimalus otsuse tegemiseks. Sel päeval leidsin ma kinnitust oma valikule ning olen nüüd täiesti kindel, et raamatupidaja eriala sobib mulle. Kellelegi võib sedalaadi töö igav ja üksluine tunduda, kuid mulle see meeldib.

Ma arvan, et see päev on hädavajalik, sest isegi, kui tulemus on negatiivne, st. oodatu ei vasta tegelikkusele, siis ka see on suur pluss. Proovides ennast ühe või teise töötaja rollis, saad aru, kas maksab end sellega kogu eluks siduda.

Jaroslav Marhivka:

22. novembril õnnestus mul osaleda varju päeval, mis oli organiseeritud Loksa Gümnaasiumi 12. klasside õpilastele. Mina olin „varjuks" TTÜ Keskkonnakaitse Instituudi nooremteadurile, kellena töötab Loksa Vene Gümnaasiumi vilistlane Maria Klõga (Tokareva). Tänu töötajate sõbralikkusele ja positiivsele suhtumisele möödusid TTÜ-s veedetud kuus tundi märkamatult. Kuulasin ökoloogia loengut, viibisin nooremteaduri kabinetis ning käisin keemialaboris, kus tutvusin uusimate seadmetega. Oli väga huvitav kuna sain teada palju uut mitte ainult eriala kohta vaid ka Tallinna Tehnikaülikooli kohta üldiselt. Päev oli täis uusi muljeid ja positiivseid emotsioone. Olen väga tänulik Mariale mulle pühendatud aja ja tähelepanu eest.

Jaroslav Marhivka

Pavel Kašutin:

Varju päev annab õpilastele võimaluse lähemalt tutvuda soovitud erialaga ning võib-olla ka muuta oma otsust edaspidiste õpingute osas ja elus üldse.

Mõned õpilased väljendavad kahetsust, et see üritus kestab ainult ühe päeva, kuid on samas veedetud ajaga rahul. Õpetajate tähelepanekul lähevad lapsed, kellele meeldis varju päeva töö, edaspidi sama ametit õppima.

Külastades toimetust, oli võimalus tutvuda ajakirjanike ja operaatorite tööga. Mind huvitas rohkem operaatoritöö.

Jana Jaštšenko:

Ma muidugi teadsin, et tuleb huvitav, kuid ei arvanud, et sedavõrd! Väga vahva! Raadioajakirjaniku töö on väga mitmekülgne - oli väga huvitav jälgida. Olin stuudios otse-eetris ja kuigi ise midagi ei rääkinud, pabistasin väga. Proovisin ka ise uudiseid lugeda, tõsi, mitte otse-eetris. See polegi nii lihtne, kui näib.

Minu arvates on varju päev suurepärane võimalus saada rohkem aimu erialast, mida kavatsed valida.

Janno Allemann:

Töövarjupäeval käisin Tallinnas Harju maakohtus advokaadi töövarjuks. Olin kohtuistungi pealtvaatajaks. Advokaadi tööd oli väga huvitav jälgida. Töö tundus põnev ja elamusterohke, kuid ka keerukas ja aeganõudev.

Selles töös puudub rutiin, kliendid ja olukorrad on erinevad. Advokaat, kelle tegevust jälgisin, kaitses firmat, keda süüdistati garantiilepingu rikkumises. Lahe oli vaadata ja kuulata kahe advokaadi vaidlust ning näha, kuidas kaitsta klienti, kui on  vähe tõendeid.

Loodan, et tulevikus saab minustki advokaat, kuid sinna on veel palju aega, mida ma peaksin täitma pideva õppimise ja enesetäiendamisega.

Harri Salumäe:

Minu töövarjupäev möödus Tallinnas Harju maakohtus. Olin advokaadi töövari. Päev oli väga põnev, nägin esimest korda pealt reaalset kohtuistungit. Nägin kohtusüsteemi, advokaatide argumenteerimist, kliendi kaitsmist, mis äratas minus selle ameti vastu tohutut huvi. Ma nautisin töövarjuks olemist, isegi tundsin, et see on koht, kus ma tahaksin tulevikus olla.

Töövarjupäev on väga hea võimalus lähemalt tutvuda unistuste ametiga. See on kogemus omaette!! Olen väga tänulik, et sain sellest osa.

Anne-Mari Tilk:

Olin töövarjupäeval Kaitseliidu Harju maleva noorteinstruktori varjuks. Oli väga tore ja huvitav päev. Sai palju uusi teadmisi ja kogemusi selle elukutse kohta. Noorteinstruktori töö tundus olevat huvitav ja seiklusrohke, kuid nõuab hulgaliselt teadmisi ja oskusi.

Anete Lomp:

Päev KUMUS oli mitmekesine, ilmselt paberimajandus ei ole nii huvitav, kuid siiski. Kui omandan tulevikus vajaliku hariduse, proovin kindlasti ka KUMUsse tööle saada.

Tarmo Metus:

Näitlejatöö nõuab tõsist pingutamist, sest lavastaja soovib, et kõik kukuks laitmatult välja. Mulle meeldis töövarjupäeval näha endist meie kooli õpilast tegemas karjääri teatrilaval.