Kokku sai lepitud teemades, millele kohtumisel keskenduda. Nendeks teemadeks said: ettevõtlus, haridus, sotsiaaltöö ning kahe väikekooli - Vohnja Lasteaed-Algkooli ja Janakkala Tanttala kooli koostöö, mis ongi juba alanud. Läinud kuu lõpus viibiski Kadrina valla esindus Janakkalas kolmepäevasel töövisiidil. Mida seal nähti ja kogeti, sellest räägivad asjaosalised.

Kadrina valla arendusnõunik Tiina Vilu:

Külastasime nelja sealset ettevõtet, vallakeskuse Turenkki lähedal asuvat rüpsiõli külmpressimise tehast ja ettevõtet, mis toodab mantelkorstnaid. Mõlemad on rajatud välisinvestoreid kaasates.

Teisest kahest ettevõttes ühes valmisid laevade sõukruvid ning teine tegeles põllutöömasinate tootmisega. Huvitav oli see, et igas ettevõttes võis leida töötamas mõnda eestlast. Põllumasinate ettevõttes oli koguni eestlasest müügimees ametis.

Kõigis ettevõtetes on kasutusel tipptehnoloogia, kasutatakse tööstusroboteid. Nii oli näiteks rüpsiõli tootvas tehases tööl vaid 3-4 inimest.

Suurte ettevõtete töötajate puhkuseajaks leitakse asendajad teistest riikidest, ka Eestist, isegi Indiast, kasutatakse tudengeid. Keskmiseks palganumbriks öeldi olevat 2000 € kuus.

Kogu tööstusala maa kuulub kohalikule omavalitsusele, mis rendib seda ettevõtetele koos vajaliku infrastruktuuriga. Ettevõtjad on koondunud oma ühendusse, ühiselt arutatakse arenguplaane, tehakse koostööd.

Kadrina Keskkooli direktor Arvo Pani:

Meie töörühm tegeles hariduselu tundmaõppimise ja edasiste ühiskavadega. Märgata on muutusi Soome-Eesti suhetes: kui varem olime meie aktiivsemad, otsides Soomest tuge ja uusi ideid, siis nüüd on märgata põhjanaabrite juures huvi suurenemist eestlastest partnerite tegemiste vastu. Külastasime kahte gümnaasiumi - Turenkkis ja Tervakoskis.

Janakkala vallas elab 17 000 inimest, 3,3 korda rohkem kui Kadrina vallas, kuid gümnaasiumiastmes õpib seal suhtes Kadrinaga vähem õpilasi.

Soomes on ametikoolid heal järjel ja väga populaarsed noorte hulgas, sinna tahetakse minna õppima, et omandada meelepärane elukutse. Turenkki gümnaasiumis sõlmisime kokkuleppe õpilaste ja õpetajate vahetamiseks teatud ajaks.

Humanitaar-sotsiaalvaldkonna õpilastele oleks see hea võimalus keeleõppeks. Saadame sinna neid, kel Kadrinas on valikaineks soome keel.

Edaspidi hakkame ehk ka vahetama põhikooli õpilasi. Reaal-tehnilise õppesuuna õpilasi saaks Soome ettevõtteisse ka praktikale saata. Sealne vald osutab ettevõtlusele väga suurt tähelepanu.

Vallavolikogu sotsiaalkomisjoni esimees Laili Konist:

Janakkala vallas pööratakse väga suurt tähelepanu sotsiaaltööle nii vanurite kui noortega. Vallas on olemas nn pada, see on noorte (ka puuetega), töötute jt kooskäimise koht, kus aega veedetaks tööd tehes. Valla vahendite toel on rajatud selline keskus, kus on võimalik meisterdada, valmistada mitmesuguseid tarbe- ja iluesemeid.

Nood meistrid ise palka ei saa, sest nad saavad toetusraha. Materjalina kasutatakse ära nii tootmisjääke kui ka kodumasinate detaile jm. Töötu puhul on riiklikult määratud, kui kaua võib inimene olla töötu. Kui see aeg täis, leiab kohalik omavalitsus talle mingi töö. Seal tegutsevad inimesed tunnevad, et riik ja omavalitsus pole neid omapead jätnud.

Vanurid elavad kodus kõrge eani, nende eest kantakse hoolt. Alles elu lõpupäevad mööduvad hooldekodus. Loomulikult ei saa me kõike, mida nägime, otsejoones üle kanda meie ühiskonda.