Taolisel taustal võib Luunja valla üheks oluliseks saavutuseks pidada seda, et oleme kohalikul tasandil majandusli­kult toime tulnud. See, mis varasemalt oli justkui enesestmõistetav, pole seda enam kaugeltki mitte. Sündmused lähemal ja kaugemal tõendavad valu­salt, et majanduslikust suutlikkusest ja toimetulekust on tänases maailmas saanud keskne probleem, vääratused selles osas võivad kaasa tuua vägagi tõsiseid tagajärgi paljudele inimestele.

Peame suutma teha mõistlikke vali­kuid ja otsuseid, mis on vajalikud ja jõukohased.

Luunja vald lõpetab taaskord aasta täi­tuva eelarve ja stabiilse finantsseisun­diga. Uuele aastale saame vastu min­na kindla teadmisega, et kohaliku elu igapäevane toimimine on tagatud ning jagub pisut ka investeerimiseks.

Lõppeval aastal sai Luunja vallas val­mis rida suuremaid ja väiksemaid ob­jekte, mis otseselt meie elanikke puu­dutavad ning millesse ka vald ühel või teisel viisil panustas. Prisma kauban­duskeskuse valmimine, Räpina maan­tee rekonstrueerimine ja kergliiklustee ehitamine, Münnichite ja Nolckeni­te memoriaalpargi rajamine, lasteaia Midrimaa õueala uuendamise algus, Luunja keskkooli hoonete soojustami­ne ja uus arvutiklass, rikkalikum kul­tuurisündmuste kalender, ettevõtete investeeringud laienemisse, seltside poolt projektitoetustega tehtu - seda kõike on kokku omajagu. Mõnega neist kaasnes üpris kõva pähkel, mis tuli katki hammustada, kuid sellega saadi edukalt hakkama.

Ka seekordne aasta on vallaelanike üha kasvavale perele märkimisväärset lisa toonud. Elanike olemasolu ja lisan­dumine on mõistagi võtmetähtsusega valla tuleviku seisukohast. Käegagakt­sutavat tulu sellest saame nautida küll aastate pärast, kuid kindlust tuleviku suhtes annab taoline areng juba täna. Loomulikult peab vald omalt poolt te­gema kõik, mis võimalik, et et nii se­nised kui uued elanikud end siin hästi tunneksid.

Tõeliseks mureks paljude perede ja inimeste jaoks on majanduslik toime­tulek. See on ühelt poolt väga isiklik teema, kuid samas ei tohi kogu ühis­kond mööda vaadata nendest, kes hak­kama ei saa. Kui ei suudeta pakkuda vajalikul määral solidaarsust ja inime­ne jääb oma muredega üksi, pole riik ja omavalitsused oma ülesannete kõr­gusel. Luunja vald on püüdnud olla toeks, kus vajalik ja võimalik.

Alati võiksid meie jaoks aukohal olla hoolivus ja mõistmine, ukse taha

peaksid jääma üleolek ja hukkamõist­mine.

Soovin kõikidele rahulikku jõulu­aega, meeleolukat aastalõppu ning kordaminekuid uuel aastal.