„Kuigi hinnad on kõrgajast 2006-2007 tublisti kukkunud, panevad inimesed kortereid erinevatel põhjustel müüki. Kuna hinnad on võrdlemisi soodsad, siis tunnevad siinse kinnisvara vastu huvi Peterburi kandis elavad inimesed. On toimunud mitmeid tehinguid, kus kinnisvara on läinud just Venemaa kodanikele," rääkis Tiirik.

Kõrgajal, 2008. aasta esimeses kvartalis, maksis keskmine ruutmeetri hind ligi 317 eurot ning hinnapõhi tundub, et on just praegusel hetkel ‒ keskmine hind on 47 eurot ruutmeetri eest.

Tiiriku sõnul avaldab Kunda kinnisvaraturu hetkeolukorrale mõju jutt võimalikust laevaliinist Kunda ja Kroonlinna vahel ning ka see, et paljud on hoidnud oma elamispinda lastele lootuses, et nad tulevad tagasi. Seda aga juhtunud ei ole ning kuna arvestatav hulk inimesi on läinud üle lahe Soome tööle ja rahvastik vananeb, pole ime, et korterite müügipakkumiste arv kasvab.

 „Võimalik laevaliini tulek on müüjatel üheks argumendiks küll, kuid kas ja millal laevaühendus teoks saab, keegi ju ei tea. Sillamäel oli sama lugu- laevaliini tulek tõstis hetkeks kinnisvara hindu ja kui selgus, et liinist asja siiski ei saa, oli turul kaks aastat vaikelu," lausus Tiirik.

Pindi kinnisvarabüroo hindaja- maakleri Elina Auendorfi sõnul on Kundas kasvanud sundmüügis olevate korterite hulk. Enampakkumiste vastu on huvi väga suur.

 „Buumiajal olid Kundas korterid üpris kallid, paljud, kes tol perioodil laenuga korteri ostsid, on sattunud laenude teenindamisel raskustesse. Kuigi pangad on inimestega läbirääkimisel suhteliselt paindlikud, lähevad paljud korterid siiski sundmüüki. Nii võibki Kundas leida endale korteri paari-kolme tuhande euro eest. Reeglina on sellisel korteril aga üleval ka sama suur kommunaalkulude võlg," sõnas Auendorf.

Kui tegemist pole enampakkumisega, müüakse tavakorterid letihindadest keskeltläbi kümne protsendilise allahindlusega. Korteri müügiperiood võib olla kuuest kuust aastani, kallimate pindade puhul isegi rohkem. Samuti sõltub korteri müügiperiood asukohast, sellest, kui hästi toimib ühistu ning mis ajal on kortermaja ehitatud. Peamiselt asuvad müügis olevad korterid hruštšovkades ehk 1960-ndatel ehitatud paneelmajades. Kunda puhul tähendab see seda, et müügis on palju Mäe tänava kortereid, suhteliselt palju on pakkumises ka Koidu tänava kortereid. „Kasvanud pakkumiste arv tähendab seda, et ostjatel on valikut, seega jäme ots tehingute tegemisel on nende käes," nentis Auendorf.

Loode tänaval 3-toalist korterit müüv Merje Poluskina sõnul on olukord suhteliselt pessimistlik. 8000 eurot maksva korteri vastu huvi seni praktiliselt puudub. „Hetkel müük küll ei lähe.

Müüjate ootused hindade osas on optimistlikud, eriti nende korterite puhul, mis vanemates majades on. Lisaks sellele on paljudes neis majades küttesüsteemid uuendamata ning puudub välissoojustus. Kui suures plaanis vaadata, siis Kunda on hea koht elamiseks. Hetkel aga on olukord müügi osas kurvavõitu," nentis Poluskina.