Olgina aleviku Tiigi ja Metsa tänavate vee- ja kanalisatsioonivõrkude ning rajatiste rajamise ehitustööd said tähtaegselt valmis ning suur osa selle piirkonna elanikke on juba ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga liitunud. Teekatete taastamine ja heakorratööd jäävad järgmise aasta kevadesse ja need tööd ei kuulu otseselt veemajandusprojekti koosseisu.

Euroopa Liidu poolt rahastatud Olgina aleviku veemajandusprojekt on olnud senistest ellu viidud veemajandusprojektidest kõige mahukam ja keerulisem. Oleme juba varem teada andnud, et sellegi projekti ehitustööde hind kujunes planeeritust kallimaks ning lisarahastusega seotud toimingute tõttu viibis ehitustööde algus. Samas ei anna kokkusurutud ehitustööde periood ehitajale õigust eirata elementaarseid reegleid, üks põhilisi probleeme on olnud kogu ehitustööde perioodi jooksul puudulik liikluskorraldus ja teedega seotu. Juhtisime korduvalt tähelepanu liikluskorralduse korrastamisele, kuid tihti see tulemusi kahjuks ei andnud. Sellel aastal oli täiesti võimalik kõik teekatted asfalteerida ja korda teha, kuid teekatete taastamise projektlahendus nägi ette midagi muud, kui ehitaja seda teha soovis. Mitu nädalat kestnud vaidlused tingisid selle, et asfalteeritud said vastavalt tee-ehitusprojektile sellel aastal vaid Narva maantee ja Männiku tänav. Kuid hea seegi. Olgina veemajandusprojekti ehitustööde käigus hakkas ilmnema üks teine suurem probleem. Kui vanad amortiseerunud kanalisatsioonivõrgud toimisid Olginas samaaegselt ka drenaaži- ja sademeveesüsteemina, mis on iseenesest ebaseaduslik ja ebamajanduslik tegevus, siis uutele torustikele üle minnes hakkasid täituma elumajade ja kõrvalhoonete keldrid sade- ja pinnaveega. Kindlasti tingis keldritesse vee sattumist ka selle aasta suve ja sügise liigvihmad, sest mäletame veel hästi, et maapind oli sügisel veega nii läbi imbunud, et paljud põlludki olid vee all. Kuid lahendamata probleeme ei ole olemas, pinnavee küsimusega tegeletakse ning siin tuleb igale probleemile läheneda individuaalselt. Uue veetöötlusjaama sisustamine ja käivitamine võtab veel mõne kuu aega ning enne kui uuele puurkaevule oleme vee-erikasutusloa saanud, ei ole ka vana puurkaev-pumpla likvideerimist võimalik ette võtta.

Vaivara valla ühisveevärgi ja kanalisatsiooni uuendatud arengukava koostamisega oleme tegelenud aktiivselt juba paar kuud ja hiljemalt veebruari esimesel poolel oleme kavandanud läbi viia ka avalikke koosolekuid ja arutelusid. Uuendatud arengukava puudutab eelkõige Soldina ja Vaivara külade elanikke. Täiendavat infot avalike koosolekute kohta anname teada valla infotahvlitel ja võimaluse korral ka järgmises Vaivara Kajas.