Nõupidamise juhatas sisse Menetlusteenistuse juht Marek Ranne, andes ülevaate Menetlusteenistuse ajaloost ja selle loomise tinginud asjaoludest. Menetlusteenistuse juht esitles ka esialgset projekti seadusemuudatustest, mis võimaldaksid teise ametiasutusega paralleelselt tegutseva ühise ametiasutuse loomist ja omavalitsusüksuste ühise ametiasutuse loomise laiemat visiooni, mis võimaldaks koostöö hilisemat laienemist ka teistele valdkondadele, kus oleks otstarbekas optimeerida tööd läbi koostöö korraldamise.

Siseministeeriumi esindajad tunnustasid algatatud ühistegevust, kuid ei toetanud omavalitsusüksuste ülese ametiasutuse moodustamist, kuna see eeldaks suuremamahulisemat tööd ning samas ei kuulu see hetkel prioriteetide hulka. Soovitati edasi minna kiiremat tulemust andva lahendusega, mille kohaselt loodaks ühe omavalitsuse juurde ametiasutus (sarnaselt Vaivara vallas tegutseva Menetlusteenistusega) ja eriseadustesse viiakse sisse täiendused, mille kohaselt võivad omavalitsused koostöölepingu alusel delegeerida järelevalve ja kohtuvälise menetluse ülesanded sellele ametiasutusele.

Siseministeeriumi esialgse seisukoha järgi ei anna praegune õigusraamistik võimalust luua omavalitsuste ülest ametiasutust, millele saaks delegeerida järelevalve ja väärteomenetlemise ülesandeid - selleks tuleks välja anda vastav seadus.

Nõupidamise tulemusena lepiti kokku, et Menetlusteenistus esitab oma nägemuse koos omapoolsete ettepanekutega seaduse muudatuste kohta, mis võimaldaksid praegu erinevate omavalitsuste juures osalise koormusega töötavatel ametnikel olla Menetlusteenistuses ametis täiskohaga. Menetlusteenistus esitas novembri lõpus Siseminsiteeriumile oma nägemuse, jäädes ootama Siseministeeriumi poolseid lahendusi.